Magyar tudományos akadémia

Veszprémi területi bizottsága

 

Periodikák

Autonómia és társadalom


Társadalomtudományi fórum mindazok számára, akik különböző megközelítésekből, nézőpontból kutatják az autonómia fogalmának és intézményeinek szerepét, jelentőségét a társadalomban, legyen szó közösségekről, foglalkozási csoportokról, településekről, régiókról, nemzetiségekről, nemzetrészekről, sajátos kultúrával rendelkező népcsoportokról.
A kiadvány új és eddig megjelent számai elérhetőek az alábbi linken lapozgatós formában: autonomia.enigmakiado.hu

Büntetőjogi tanulmányok


Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Területi Bizottsága Büntetőjogi Munkabizottságának kiadványa. Nem múlhat el év jogtörténeti tanulmány nélkül. A munkabizottság régi hagyományaihoz híven helyet ad fiatal tehetségek dolgozatainak is.


Mediterrán Világ


Országos terjesztésű kulturális folyóirat, amelyben a mediterrán kultúra különféle keresztmetszeteiről kaphatunk képet.

Pro Philosophia Évkönyv 2020–2021


Hudra Áprád és Kiss Endre szerkesztésében megjelent kötet - amelynek összefoglaló címe A felvilágosodás új dialektikája - a Benedikt-Társaság legújabb tanulmányait teszi közzé. A kötet megemlékezik a Társaság névadójáról, Michael Benediktről és egyben egyik alapítóról, a 2018-ban elhunyt Rathmann Jánosról is.


Konferencia- és tanulmánykötetek


 

Iskolatörténeti mozaikok


A 2023. június 16-án Veszprémben, a VEAB székházában megrendezésre került Iskolakép Konferencia tanulmánykötete.


Ibolyától krizantémig 1867-1920 - konferenciakötet 2017, 2018


A Nemzetstratégiai Kutatóintézet, az MTA–VEAB Gazdaság-, Jog- és Társadalomtudomány Szakbizottság és a Veszprémi Humán Tudományokért Alapítvány szervezésében megrendezett Az Állam- és nemzetstratégiai mérföldkövek I. (Veszprém, VEAB, 2017. november 23–24.) és II. (Veszprém, VEAB, 2018. december 6–7.) című konferenciák tanulmánykötete.

Az életminőség-fejlesztés új paradigmái a 21. században - konferenciakötet 2020


Az MTA Veszprémi Akadémiai Bizottság Gazdaság-, Jog- és Társadalomtudományok Szakbizottsága a Magyarságtudományi Kutatások Műhellyel és a Stratégiakutató Intézettel együttműködésben rendezett konferenciát az életminőség-fejlesztés aktuális kérdéseiről 2019 novemberében, a VEAB Székházban. E konferencia írásait, 53 publikációt gyűjti egybe a kötet.

A változó oktatási környezet kihívásainak szociológiai aspektusai


A Szociológia Munkabizottság tanulmánykötete.


Jövőnk a gyermek. Adalékok a népességgyarapodás társadalmi programjához


A Veszprémi Humán Tudományokért Alapítvány kiadványa.

 

Önálló tanulmányok

Polgár András: Batta újjászületése


Az extrém bűncselekményekkel szembeni védekezés lehetőségei a 90-es években, és a tapasztalatok egy jogeset elemzése alapján.