Magyar tudományos akadémia

Veszprémi területi bizottsága

VEAB kiemelkedő ifjú kutatója

Az MTA Veszprémi Területi Bizottsága pályázata pályakezdő és fiatal kutatók számára a „VEAB KIEMELKEDŐ IFJÚ KUTATÓJA” díj elnyerésére.

A pályázat célja a tudományos utánpótlásképzés ösztönzése és a „műszaki tudományok" illetve az „élő és élettelen természettudományok” területén tevékenykedő fiatal kutatók jelentős tudományos eredményeinek elismerése. A díjra azok a kutatók pályázhatnak, akik a pályázat évében legfeljebb 35. életévüket töltik be, és a Veszprémi Akadémiai Bizottság működési területén végzik tudományos tevékenységüket.

Összesen négy, egyenként 250 ezer Ft összegű díj nyerhető. Külön értékeljük a PhD fokozattal rendelkező, illetve a még doktori fokozatuk megszerzése előtt álló kutatókat, mindkét kategóriában két-két díjat osztunk ki. Az elbírálásnál előnyt élveznek azok a kutatási eredmények, amelyeknek megvalósult gyakorlati alkalmazásuk is van.
 
A díjakat azon fiatal kutatók nyerhetik el, akik a műszaki- vagy az élő és élettelen természettudományok területén jelentős eredményeket értek el, amelyet az alábbiak igazolnak:

  • a jelölt eddigi tudományos eredményeit bemutató 5-10 oldalas pályamű;
  • publikált szakcikkek és könyvek; független hivatkozások;
  • elfogadott szabadalmak, megvalósult gyakorlati alkalmazások (ha vannak ilyenek).

A pályázatokat a VEAB elnöke által felkért zsűri bírálja el, amelyet a VEAB elnöke vezet. A díjak kiosztására a VEAB decemberi Fiatal kutatók fóruma című rendezvényén kerül sor.

A pályázatokat az adott év pályázati kiírásában megadott szempontok alapján kell benyújtani a VEAB titkárságára.
Az aktuális pályázatokról a bal oldali menüben találhat részletes információt.