Magyar tudományos akadémia

Veszprémi területi bizottsága

Pannon Tudományos Nap 2023

19. alkalommal került megrendezésre az MTA Pécsi Területi Bizottsága és az MTA Veszprémi Területi Bizottsága közös szervezésben a Pannon Tudományos Nap. A konferencia helyszíne ebben az évben a Veszprémi Akadémiai Bizottság Székháza volt. A tudományos esemény a Dunántúl kutatói számára ad lehetőséget legújabb kutatási eredményeik bemutatására, közreadására.

A VEAB székházába szervezett rendezvényt a két területi bizottság elnöke, Gelencsér András (VEAB) és Kovács L. Gábor (PAB) akadémikusok köszöntőjét követően került sor a Pannon Tudományos Díj átadására, melyet a dunántúli régióban kifejtett kiemelkedő tudományos tevékenység, életpálya elismeréseként a Paksi Atomerőmű Zrt., valamint az MTA Pécsi Területi Bizottsága és az MTA Veszprémi Területi Bizottsága alapított. A díjat az alapítók nevében Kovács Antal, a Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója adta át Lénárd László akadémikus részére. Lénárd  Széchenyi-díjas orvos, neurobiológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja és a PAB korábbi elnöke. Kutatási területe az idegélettan és a magatartás-tudomány. A díjazott a rendezvény keretében érdekfeszítő előadást tartott „Jutalmazási folyamatok jelentősége a táplálékfelvétel és tanulás szabályozásában, valamint az addikció kialakulásában” címmel.

A délelőtt folyamán a két régió elismert senior kutatói, Gráfik Imre, Szabó András és Lőrincz Katalin tartottak izgalmas előadásokat a saját tudományos területükről.

Az esemény keretében mindkét akadémiai bizottság működési területéről a legjobbnak ítélt PhD munkák bemutatására, díjazására is sor került. A Pécsi Akadémiai Bizottsághoz tartozóan természettudományi területen Gálik Bence (PTE SZKK) „NGS alapú bioinformatikai megoldások a rák és asszisztált reprodukció kutatási területeken” c. munkája alapján, társadalmtudományi területen pedig Biró Zsófia "A bírói hatalomgyakorlás megoszlása a tradicionális magyar jogban" c. disszertációja részesült díjazásban. A Veszprémi Akadémiai Bizottság Molnár Zsombor (MKH-PE KÁK) „A balatoni üledékképződés nanoléptékű vizsgálata” c. munkáját tüntette ki a díjjal.

Délután három párhuzamos szekcióban, összesen 20 előadást hallhatott az érdeklődő közönség. Az előadók különböző tudományterületekről érkeztek; a zömében fiatal kutatók bemutatták tudományos munkájukat és legújabb eredményeiket.

Az eseményről készült felvétel megtekinthető YouTube csatornánkon:
Pannon Tudományos Nap 2023