Magyar tudományos akadémia

Veszprémi területi bizottsága

MTA VEAB 50. jubileumi év nyitóünnepsége

Alapításának ötvenedik évfordulóját ünnepli az MTA Veszprémi Területi Bizottsága (VEAB).

A Veszprémi Akadémiai Bizottságot (VEAB) a Magyar Tudományos Akadémia elnöksége az 1972. szeptemberi ülésén a 48/1972. számú határozatával hozta létre. A megalakulás ötvenedik évfordulójára az MTA VEAB elnöksége jubileumi rendezvénysorozattal emlékezik "Fél évszázad a tudományért Pannóniában" címmel.

A programsorozat megnyitó ünnepségén 2022. szeptember 9-én köszöntőt mondott Freund Tamás, az MTA elnöke, Padisák Judit a VEAB elnöke és Hegedűs Barabara, Veszprém Megyei Jogú Város alpolgármestere. A rendezvényt Szilvásiné Csordás Éva előadóművész irodalmi és Hajas Szilárd fuvolista zenei előadása színesítette.

A programban Csabai István egyetemi tanár, akadémikus előadása következett „Tudományok felvértezése gépi intelligenciával” címmel, majd a VEAB emlékplakettek átadására került sor. A díjat a VEAB elnöksége az értékteremtés területén végzett, az MTA VEAB tudományos és közéleti munkájában maradandót alkotó tevékenységek elismeréseként adta át.  

A díjakat Freud Tamás akadémikus, az MTA elnöke és Padisák Judit akadémikus, az MTA VEAB elnöke adta át Pósfai Mihály akadémikusnak, a VEAB korábbi elnökének, Veisz Ottó akadémikusnak, a VEAB korábbi alelnökének, Skodáné Földes Rita professzor asszonynak, a VEAB korábbi alelnökének és Bárdos Jenő professzor úrnak, a VEAB korábbi alelnökének. Tóth Balázs a VEAB korábbi tudományos titkára utólag, ünnepélyes keretek között vehette át a díjat. A rendezvénynek az MTA VEAB Székház adott otthont, a jubileumi programsorozat további elemei is itt, vagy a járványhelyzet alakulásának megfelelően az online térben kerülnek megrendezésre. 

A rendezvényről készített felvétel megtekinthető YouTube csatornánkon: https://youtu.be/4bz0-We8zbM

Kapcsolódó cikkek:

https://vehir.hu/cikk/65850-fel-evszazad-a-tudomany-szolgalataban
https://www.veol.hu/helyi-kozelet/2022/09/tudomanyos-szellemi-kozpontta-valtak-otveneves-a-veab
https://www.veszpremtv.hu/2022/09/09/veab-50-2/