Magyar tudományos akadémia

Veszprémi területi bizottsága

Búcsú Nemecz Ernőtől, az MTA rendes tagjától

102 éves korában, 2021. november 25-én elhunyt Nemecz Ernő, az MTA rendes tagja, állami díjas geokémikus, mineralógus, krisztallográfus, az MTA rendes tagja, 1979 és 1985 között a VEAB elnöke. nemecz.jpg

Nemecz Ernő a felvidéki Losoncon született 1920-ban. 1949-től kötődik Veszprém városához, azóta pedig valóságos legendává vált a városiak körében. Nagyrészt nevéhez kötődik a Veszprémi Területi Akadémiai Bizottság megalapítása, évtizedekig volt a vegyipari egyetem tanszékvezető tanára, és Magyarországon egyedülállóan 3 cikluson, azaz 9 éven át volt az egyetem rektora is.

Utolsó előadását 98 évesen tartotta a VEAB Tudósklubjában, ahol arról beszélt lelkesen, a pulpitusnál állva, milyen szerepe is van a véletlennek a tudományban. Kezdőmondataiban megemlítette, bár a hallgatóság nagy része valamilyen kapcsolatban áll a tudománnyal, keveset foglalkozunk általánosságban azzal, mi is az a tudomány - elfogadott definíció helyett különféle véleményeket hallhatunk, olvashatunk. Kitért arra is, hogyan ismerhetjük meg a világot a ma rendelkezésre álló eszközökkel. Szokásához hűen betartotta az akadémiai 50 percet, majd előadása után helyet foglalt és onnan várta a hozzászólásokat - természetesen, ha kérdés érkezett, megtisztelte a hozzászólót azzal, hogy állva válaszolt.
A VEAB munkatársai igazi úriemberként emlékeznek vissza rá, aki a szobaasszonynak ugyanolyan „csókolom a kezét”-tel köszönt, mint a konferenciára érkező professzor asszonynak. Kedves szavaira szeretettel emlékezünk.

Elnök Úr, nyugodjon békében!

misi nemec meszaros2017.JPG

https://mta.hu/mta_hirei/elhunyt-nemecz-erno-geokemikus-az-mta-rendes-tagja-111812

 

Nemecz Ernő búcsúztatására 2021. december 10-én 14 órakor kerül sor a Fiumei úti Nemzeti Sírkert akadémiai parcellájában.
(1086 Budapest, Fiumei út 16.)
Értesítési cím: drnikolits@gmail.com

Gyaszjelentes_Nemecz_Erno_20211210.pdf