Magyar tudományos akadémia

Miskolci területi bizottsága

MAB on-line akadémia (2021. február – május)

Kedves Érdeklődő!


A magyar felsőoktatás a 2021 februárjában kezdődő félévet on-line kezdi meg és valószínűleg on-line is fogja befejezni. Ez különleges lehetőséget biztosít számunka arra, hogy meghirdessük az első (és talán az utolsó) „MAB on-line Akadémia”-t. Azért az utolsót, mert feltételezhető, hogy szeptemberre beoltanak minket és nem lesz több on-line oktatás, így nem lesz on-line MAB Akadémia sem.
Ez azt jelenti, hogy minden érdeklődő (a középiskolásoktól a már csak lélekben középiskolásokig) lehetőséget kap arra, hogy on-line bekapcsolódhasson egy, vagy akár több egyetemi kurzusba is, így ha csak átmenetileg is, de „akademistává” váljon (így hívták a Miskolci Egyetem jogelődjén, a Selmeci Akadémián az akkori egyetemi hallgatókat).
A meghirdetett kurzusok alapfunkcióként a miskolci és az egri egyetemek egyetemistáinak szólnak és mindez természetesen a két rektor asszony, dr. Horváth Zita és dr. Pajtókné Tari Ilona tudtával és beleegyezésével történik, amit köszönünk. Az egyetlen különbség az, hogy az egyetemistáknak kötelező házi feladatokat megoldani és a félév végén szóban on-line vizsgázni, míg az „akademisták” eldönthetik, hogy ezt akarják-e. A másik lényegi különbség az, hogy a hivatalos egyetemi hallgatók hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek és a többéves képzés végén az állam által elismert diplomát kapnak, míg „akademistáinkkal” jogviszonyt nem létesítünk, és maximum egy elismerő oklevelet kapnak, ha egy – egy kurzust sikeresen elvégeznek és ha ezt kérik.
E szöveg alatt látható az előadók és a tantárgyak listája. A kiválasztott névre és tárgyra kattintva az érdeklődők részleteket tudhatnak meg az adott kurzusról, illetve megtalálják azt az e-mail-címet, amin az adott kurzusra jelentkezhetnek. A zöld színnel jelzett tantárgyakat kifejezetten középiskolásoknak is ajánljuk.

Dr. Ábrahám József: Modern szerves kémiai technológiák

Dr. Bognár László: A film hangzó világa

Prof. Dr. Csepeli György: Kortársunk: Dosztojevszkij. Hit, Isten, szabadság

Dr. Csuzdi Csaba, Dr. Emri Zsuzsa, Kiss Csaba: Humánbiológia

EKE, Informatikai Kar, Digitális Technológia Intézet MTA MAB Pedagógiai Szakbizottság Digitális Pedagógia Munkabizottság: A XXI. század infokommunikációs technológiái

Dr. Emri Zsuzsa: Összehasonlító élettan

Dr. habil. Fazekas Csaba: Főszerepben: a múlt, avagy a történelmi filmek tanulságai

Dr. Kaptay György: Anyagegyensúlyok

Dr. Kaptay György: Equilibria of Materials

Dr. Kaptay György: Nanojelenségek

Dr. Kriston Edit: Családjog

Dr. Mélypataki Gábor: A munka jövője – jogi és társadalmi változások a társadalmi innováció tükrében

Dr. Mélypataki Gábor: Egyenlő bánásmód elvének követelménye

Molnár Szabolcs: Aranykor, Bécs-Eszterháza, 1781-1791

Dr. Nyírő Miklós: Eleven múlt ‒ a 19. század néhány nagy eszmerendszere

Dr. Pszota Gábor : Fizika emelt szintű érettségi kurzus

Pusztainé Dr. Fischl Klára: Kárpát-medence bronzkora

Pusztainé Dr. Fischl Klára: Kárpát-medence Neolitikum

Dr. Rácz Zoltán: Munkajogi gyakorlat – a tárgyalótermek világa a munkaügyi perekben

Dr. Raisz Iván: Karbonmentes fejlődés: Elképzelések és valóság

Dr. Sápi Edit: A szellemi tulajdon híres perei

Dr. habil. Szabó-Tóth Kinga: Művészi hangulat - társadalmi hangulatzavar. Avagy depresszió a művészetben és a társadalomban.

Dr. Tomori Zoltán: CNC Szerszámgépek

Dr. Török Tamás: Korróziós eseteim