Magyar tudományos akadémia

Miskolci területi bizottsága

MTA-MAB Teleki József Akadémiai Klub2022. Március 1.-jén délután az Sárospataki Református Teológiai Akadémia Imatermében megalakult az MTA-MAB Teleki József Akadémiai Klub, amely a zempléni kötődésű tudományos minősítettek, PhD. hallgatók nyitott, intézményfüggetlen, jogilag nem formalizált, rendszeres találkozási fórumaként kíván működni.

A névadó: Teleki József 1824-től a Sárospataki Református Kollégium főgondnoka, 1830-tól 1855-ös haláláig az MTA alapító elnöke volt. A klub létrehozását az MTA Elnöke, a Debreceni és a Miskolci Akadémiai Bizottságok Elnökei támogatásukról biztosították.

Az alakuló ülésen megjelent nagyszámú meghívott a klub térségi szerepét hangsúlyozó köszöntők, Teleki József személyét, életútját bemutató előadásokat követően elfogadta a klub működési rendjét, s megválasztotta az elnökséget.

A klub elnökévé Fésüs László, volt pataki diák, akadémikus került megválasztásra, az MTA-MAB és MTA-DAB Elnökei, az MTA Könyvtár Főigazgatója tiszteletbeli elnökségi tagok. A "klubélet" operatív szervezését végző elnökségben hivatalból helyet kapott a klub működését támogató Sárospataki Református Teológiai Akadémia és a Tokaj-Hegyalja Egyetem rektora.

Más akadémiai klubokhoz hasonlóan a klub nem érinti a tagoknak az MTA központi és területi bizottságaiban való részvételét, viszont tudatosítani kívánja Zemplén és azon belül a magyar "Cambridge"-ként is emlegetett iskolaváros tudományos értékeit itthon és külföldön.

Az alakuló ülést követően a klubtagok és az érdeklődők a klub elnöke: Prof. Dr. Fésüs László akadémikus „A medicina, a biokémia és az akadémiai értékek összekapcsolódása öt évtizedes egyetemi pálya tükrében” című előadását hallgathatták meg tudományos életútja mérföldköveiről, eredményeiről.

 

MTA-MAB Teleki József Akadémiai Klub működési szabályok.pdf

 

  Teleki József Akadémiai Klub 2022. május 31.

Teleki József Akadémiai Klub 2022. szeptember 24.

Teleki József Akadémiai Klub 2022. október 05. 

Teleki József Akadémiai Klub 2022. november 24.

Teleki József Akadémiai Klub 2022. december 11.

Teleki József Akadémiai Klub 2023.március 30.

 Teleki József Akadémiai Klub 2023. április 26.

Teleki József Akadémiai Klub 2023. május 25.

 Teleki József Akadémiai Klub 2023. november 09.

Teleki József Akadémiai Klub 2023. november 23.

 

Teleki József Akadémiai Klub 2022. évi beszámolója a MAB Közgyűlésén.pdf