Magyar tudományos akadémia

Miskolci területi bizottsága

MTA-MAB Teleki József Akadémiai Klub2022. Március 1.-jén délután az Sárospataki Református Teológiai Akadémia Imatermében megalakult az MTA-MAB Teleki József Akadémiai Klub, amely a zempléni kötődésű tudományos minősítettek, PhD. hallgatók nyitott, intézményfüggetlen, jogilag nem formalizált, rendszeres találkozási fórumaként kíván működni.

A névadó: Teleki József 1824-től a Sárospataki Református Kollégium főgondnoka, 1830-tól 1855-ös haláláig az MTA alapító elnöke volt. A klub létrehozását az MTA Elnöke, a Debreceni és a Miskolci Akadémiai Bizottságok Elnökei támogatásukról biztosították.

Az alakuló ülésen megjelent nagyszámú meghívott a klub térségi szerepét hangsúlyozó köszöntők, Teleki József személyét, életútját bemutató előadásokat követően elfogadta a klub működési rendjét, s megválasztotta az elnökséget.

A klub elnökévé Fésüs László, volt pataki diák, akadémikus került megválasztásra, az MTA-MAB és MTA-DAB Elnökei, az MTA Könyvtár Főigazgatója tiszteletbeli elnökségi tagok. A "klubélet" operatív szervezését végző elnökségben hivatalból helyet kapott a klub működését támogató Sárospataki Református Teológiai Akadémia és a Tokaj-Hegyalja Egyetem rektora.

Más akadémiai klubokhoz hasonlóan a klub nem érinti a tagoknak az MTA központi és területi bizottságaiban való részvételét, viszont tudatosítani kívánja Zemplén és azon belül a magyar "Cambridge"-ként is emlegetett iskolaváros tudományos értékeit itthon és külföldön.

Az alakuló ülést követően a klubtagok és az érdeklődők a klub elnöke: Prof. Dr. Fésüs László akadémikus „A medicina, a biokémia és az akadémiai értékek összekapcsolódása öt évtizedes egyetemi pálya tükrében” című előadását hallgathatták meg tudományos életútja mérföldköveiről, eredményeiről.

 

MTA-MAB Teleki József Akadémiai Klub működési szabályok.pdf

 

MTA- MAB Teleki József Akadémiai Klub programjai 2022-23

 Teleki József Akadémiai Klub 2022. évi beszámolója a MAB Közgyűlésén.pdf

Teleki József Akadémiai Klub 2023. évi beszámolója a MAB Közgyűlésén.pdf

 

Teleki József Akadémiai Klub 2024. március 21. 

 

Teleki József Akadémiai Klub 2024. április 18.