Magyar tudományos akadémia

Veszprémi területi bizottsága

Fenyvesi Ottó: Kollázsok

Fenyvesi Ottó 1954. október 28-án született Moholgunarason (Jugoszlávia, Vajdaság). Iskoláit Bácstopolyán végezte, egyetemi tanulmányait az Újvidéki Bölcsészkaron folytatta magyar nyelv és irodalom szakon. 1975-től 1983-ig tagja volt az újvidéki Új Symposion irodalmi-művészeti folyóirat szerkesztőségének, melyet 1983 májusában betiltottak. Lemezlovasként közel tizenöt évig dolgozott az Újvidéki Rádióban. Újságíró és rendezőasszisztens volt az Újvidéki Televízióban. Szerkesztette a Képes Ifjúság című hetilap rockzenei rovatát. 1987-től az Újvidéki Rádió irodalmi műsorainak szerkesztőjeként dolgozott.

1991 novemberében települt át Magyarországra, Veszprémbe. Különböző lapoknak, újságoknak (Új Hírek, Tapolcai Újság, Veszprémi Vasárnap, Veszprémi 7 Nap, Palotai Hírnök) és tévéadóknak (Tapolcai Városi Tévé) volt munkatársa és főszerkesztője. 2000-től a Veszprémben megjelenő VÁR UCCA MŰHELY irodalmi-művészeti folyóirat alapító főszerkesztője volt. 2002 és 2020 között a Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Területi Bizottságában dolgozott mint szervezőtitkár.

Délszláv nyelvekből és angolból fordít. Írásait német, francia, angol, olasz, holland, lengyel, szerb és horvát nyelvre is lefordították.

Egyéni kiállításai voltak Újvidéken, Budapesten, Veszprémben, Balatonfüreden, Chicagoban, Szegeden, Bácstopolyán. Nagyon sok csoportos kiállításon is részt vett.

*

Fenyvesi Ottó életművében szöveg és kép, vers és kollázs különösen szoros kapcsolatban állnak egymással. A kiállítás anyagai nyelvtöredékek, a szöveg- és képtöredékekből állt össze és a hagyományos kollázstechnika mellett festészeti effektusokat is tartalmaz.További információ az alkotóról és a munkáiról: http://www.fenyvesiotto.hu/