Magyar tudományos akadémia

Veszprémi területi bizottsága

Kulturális Egyesület 2017

A VEAB Kulturális Egyesülete két kirándulást szervezett:

Júliusban Martonvásárra látogattunk, a Nemzeti Filharmonikusok Beethoven-koncertjére. A hangversenyen  a IV. zongoraverseny G-dúr, op. 58” és „Krisztus az Olajfák hegyén, op. 85” művei csendültek fel a Nemzeti Filharmonikusok előadásában. Vezényelte: Somos Csaba karmester, zongorán közreműködött Balog József. Közreműködött még a Nemzeti Énekkar is, valamint Kolonits Klára szoprán, Brickner Szabolcs tenor és Tomas Selc szlovák énekművész.

Októberben pedig megnéztük az érdi földrajzi múzeumot, a százhalombattai régészeti parkot, a battai városi múzeumot és a katolikus templomot.

Az egyesület tevékenysége 2003 óta szervesen beépül a VEAB programjaiba. A VEAB tudományos és művészeti előadásai (Tudósklub), sok esetben a Kulturális Egyesület hathatós közreműködésével tudnak csak megvalósulni.

2017-ben a következő rendezvényekre került sor (általában a VEAB Székház nagytermében:

● Pálffy Géza (MTA BTK, Budapest): A Szent Korona és koronázási kincseink nyomában – filmvetítés és előadás (2017. január 18.)

● Fűzfa Balázs (ELTE, Szombathely): Arany János a „nyelvrontó” (2017. március 1..)

● Nemecz Ernő tudományos előadása és beszélgetés a VEAB egyik alapítójával (2017. március 23.)

● Sághy Mariann (CEU, Budapest):  Pogányok és keresztények a késő antikvitásban: vita, versengés vagy együttélés? (2017. március 29.)

● Wesztergom Viktor (CSFK GGI): Geomágneses viharok – egy új természeti kockázat? (2017. április 26.)

● Földesi Péter: (Széchenyi Egyetem, Győr): Kognitív folyamatok és torzítások, a mesterséges és számítási intelligencia emocionális vonatkozásai  (2017. május 4.)

● Csabai István (ELTE, Budapest): Galaxisok, gének, gráfok: adatintenzív megközelítés a tudományokban (2017. május 10.)

● Garaczi Imre: Magyarország geopolitikai lehetőségei a 21. században (2017. május 31.)

● Kocsy Gábor (ATK MGI, Martonvásár): Erdély varázsa (2017. október 4.)

● Ablonczy Balázs: Trianon másképp (2017. szeptember 14.)

● Abonyi János, Korondi Péter, Manchin Róbert, Csepeli György: A negyedik ipari forradalom és az ember (2017. november 8)

● Kiss L. László (MTA CSFK, Budapest): A csillagászat az űrbe megy – miért jó ez mindenkinek (2017. november 9.)

● Freund Tamás (MTA KOKI, Budapest): Agyhullámok – memória – kreativitás: belső világunk és az információrobbanás hatásai (2017. november 9.)

● Mika László Tamás, Papp József Sándor, Tuba Róbert, Hancsók Jenő, Horváth Ottó, Kaizer József: Zöld kémia - Környezetbarát kémiai rendszerek a gazdaság szolgálatában (2017. november 15.)

● Fodor Nándor (MTA ATK): Modern technológiák az agráriumban (2017. november 22.)

● Király István (Markusovszky Kórház, Szombathely): A modern képalkotó eljárások helye a gyógyításban (2017. december 13.)