Magyar tudományos akadémia

Veszprémi területi bizottsága

Tudomány és kultúra találkozása Pannónia szívében

 

Az MTA VEAB Kulturális Egyesülete "Tudomány és kultúra találkozása Pannónia szívében" címmel képnapos rendezvényt szervezett az MTA VEAB megalakulásának ötvenedik évfordulójára. A programnak 2022. szeptember 9–10. között a VEAB Székház és kertje adott otthont.

Az első nap a Pannon Egyetem Nanolab kiállításával indult, ahol Pósfai Mihály tartott tárlatvezetést. Pósfai elmondta, hogy az elektronmikroszkóp milliószoros nagyításban készült felvételein szokatlan, és gyakran az absztrakt képzőművészeti alkotásokéhoz hasonló vizuális élményt nyújtó mintázatok láthatók. Kiemelte, hogy a képek azonban nemcsak esztétikai élményt nyújtanak, hanem műszeres mérési eredmények, amelyeknek tudományos tartalmát rövid magyarázó szövegek teszik a nagyközönség számára befogadhatóvá.

A nap Apa és lánya – A tudás plántálása című beszélgetéssel zárult, ahol Szabó T. Attila botanikus genetikus professzor és Szabó T. Anna költő kötetlen keretek között meséltek a tudomány és a művészet, a család és az összetartozás, az ember és a természet kapcsolatáról.

Az eseményről készített felvétel itt megtekinthető.



A második nap a Hang-játszó-tér - hangszersimogató workshop programjával kezdődött. Prejczer Kata interaktív foglalkozásán a zene alapvető elemeivel (hangszín, ritmus, tempó, harmónia és árnyalatok) ismerkedhettek meg a gyermekek és a gyermeklelkű felnőttek, középpontban a zenei kreativitás fejlesztése állt. A workshopon több népszerű vagy kevésbé ismert hangszert szólalt meg: nyelves dob, darbuka egzotikus csörgő, wao-wao tubes, chimes, tirangulum, teak-fa.


Délután zajlott Gizella királyné "üzenetei" a 21. századnak Garaczi Imre kiállításmegnyitóval egybekötött előadása. A Magyar Kárpitművészek Egyesülete és a Kortárs Kutatóintézet pályázatot hirdetett 2021 őszén a Gizella királyné hagyomány ápolása céljából textil- kárpittervek készítésére Veszprém 1000 éves múltjához kötődő tematikával. A kiállítás a beérkezett pályaművek terveit mutatta be.


A délután a Fényszavú emlék című programmal folytatódott Keresztury Dezső est Pusztay János tolmácsolásában. Keresztury Dezső Széchenyi-díjas magyar író, költő, irodalomtörténész, kritikus, műfordító, egyetemi tanár, az MTA tagja. A sokoldalú tehetségű, a magyar kultúrpolitikában és irodalomtörténetben kiemelt szerepet vállaló költő Pannóniáról szóló költeményeiből a VEAB korábbi alelnöke, Pusztay János szombathelyi nyelvész professzor készített összeállítást. Házigazda Fenyvesi Ottó volt.

Az eseményről készített felvételt itt megtekinthető.



A következő programpont a Műtárgy piaci trendek ma és holnap című előadás volt. Az előadót, Rechnitzer János professzor emeritust, közgazdászt már fiatalon rabul ejtett a műalkotások szépsége, sokszínűsége. Többször állította ki gyűjteményének darabjait itthon és külföldön egyaránt. A VEAB korábbi alelnöke gyűjtési szenvedély kialakulásáról, a gyűjtés hasznos tudnivalóiról mesélt, a képzőművészet és gazdaság kapcsolatát elemezte.

Az esti záróesemény A zene lelke – az Anima Musicae Kamarazenekar koncertje volt. A zenekar Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő fiatal együttese több nemzetközi verseny és hazai díj kitüntetettje. A zenekar missziójának tekinti az ifjúság klasszikus zenei nevelését, évente több ezer gyermekhez juttatja el az igényes, élő klasszikus zenét. Az MTA VEAB Székház kertjében megrendezésre kerülő szabadtéri koncertjükön W. A. Mozart, F. Mendelssohn E. Grieg és Bartók Béla művei hangoztak el.

Az eseményről készített felvétel itt megtekinthető.


Kapcsoló cikkek:

Új művészeti ág született - kiállítás a Veab-székházban

A tudás plántálása – előadás a Veab-székházban