Magyar tudományos akadémia

Veszprémi területi bizottsága

Lovász Lászlót beválasztották az ERC Tudományos Tanácsába

Az új tagok egyike Lovász László matematikaprofesszor, volt MTA-elnök.

Az Európai Unió által 2007-ben létrehozott Európai Kutatási Tanács (European Research Council, ERC) a legkiválóbb felfedező kutatások támogatása terén a legjelentősebb európai kutatásfinanszírozó szervezet.

2022. március 1-jén hozta nyilvánosságra az ERC, hogy irányító testületéhez, azaz a Tudományos Tanácshoz három az Európai Bizottság által kinevezett kiváló tudós csatlakozott új tagként.
E tudósok egyike Lovász László, az MTA volt elnöke, az ELTE matematikaprofesszora.


Az MTA vezetése örömmel fogadta a hírt, és gratulál Lovász László professzor úrnak a rendkívüli tudományos elismerést is jelentő kinevezéshez. Lovász László azon kevés magyar kutató közé tartozik, aki két alkalommal is nyert az ERC kiválósági pályázatain, legutóbb 2019-ben két kutatótársával Barabási Albert-Lászlóval és Jaroslav Nešetřillel indítottak el egy közel 10 millió eurós Synergy Grant kutatási projektet, amelyet a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetből vezet.
Mostantól a Tudományos Tanácsnak tehát ismét lesz magyar tagja: korábban Kondorosi Éva professzor asszony, akadémikus, az ERC élettudományi alelnökeként vett részt a Tudományos Tanács munkájában.

Az alábbi linken további részleteket olvashat.