Magyar tudományos akadémia

Veszprémi területi bizottsága

Megkezdődött a Magyar Tudomány Ünnepe

Ünnepi köszöntőkkel, díjátadással és tudományos előadással vette kezdetét a 2020-as MTÜ

Erdei Anna, az MTA főtitkárhelyettese, a Magyar Tudomány Ünnepe Programtanácsának elnöke köszöntötte a nézőket. Köszöntőjében kiemelte,  hogy napról napra többet tudhatunk meg a minket körülvevő világról, a tudománynak köszönhetjük. Szerinte az emberiség egyre gyarapodó közös tudáskincse képezi az alapját jövőnk alakításának. Ugyanakkor a tudomány művelői nem, vagy csak nagyon nehezen tudnak társadalmi támogatás nélkül dolgozni, kutatni.

Freund Tamás elnök arról beszélt, hogy a tudomány egyre összetettebb, az új eredmények, technológiák megértése, alkalmazása egyre speciálisabb felkészültséget igényel a végfelhasználótól is. Az MTA elnöke kiemelte, a tudományos közösség hatalmas felelősségét, miszerint lehető legszélesebb körben is el kell tudnia magyaráznia.

A nyitóbeszédet és a köszöntőt a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából hagyományosan odaítélt díjak átadása követte. Az elismeréseket a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, főtitkára és főtitkárhelyettese adta át.

Gratulálunk a díjazottaknak, köztük Horváth Krisztiánnak, a VEAB Elválasztástudományi Munkabizottság tagjának, a Pannon Egyetem Analitikai Kémia Intézeti Tanszékének egyetemi docensének, aki Pungor Ernő-díjat kapott a folyadék-kromatográfia retenciós elméletének kidolgozása és alkalmazása területén elért eredményeiért.

Az ünnepélyes díjátadás után Kosztolányi György, az MTA élettudományi alelnöke tartotta meg az idei MTÜ nyitóelőadását 'A tudomány a Covid-19 okozta társadalmi sokk kezelésében' címmel.

 

Az esemény visszanézhető az MTA Youtube csatornáján