Magyar tudományos akadémia

Veszprémi területi bizottsága

A VEAB 43. közgyűlése

Pósfai Mihály akadémikus, a VEAB elnöke beszámolt a 2015-ös tevékenységről

Az Magyar Tudományos Akadémia  Veszprémi Területi Bizottsága 43. közgyűlését tartotta február 26-án, a VEAB veszprémi székházában.


A rendezvényen megjelent Barnabás Beáta, az MTA főtitkárhelyettese, aki az akadémia nevében köszöntötte a megjelenteket, és ismerette az MTA  stratégiai prioritásait 2016-ban: kiemelt figyelmet fordítanak a növénytermesztés új lehetőségeire az éghajatváltozás tükrében, a vízgazdálkodással kapcsolatos kutatásokra, valamint az oktatás- és szakmódszertani vizsgálatokra. A régióban lévő martonvásári MTA Mezőgazdasági Intézet bővítéséről is szólt a főtitkárhelyettes asszony, aki az előző ciklusban hat évig a VEAB alelnöke volt.


Pósfai Mihály akadémikus, a VEAB elnöke beszámolt a VEAB 2015-ös tevékenységéről. Megemlítette a legsikeresebb VEAB előadásokat és sorozatokat. A Tudósklub keretében „Mindennapi egészségünk”, „Mire jó a nyelvtudomány?” és „A fény éve” címmel tematikus előadássorozatokat tartottak. A VEAB 12 szakbizottsága keretében 58 munkabizottság tevékenykedett, amelyek a régióban közel kétszáz saját rendezvényt szerveztek. A VEAB elnöke külön elemezte a régióban lévő három egyetem tudományos publikációs tevékenységét. A nemzetközi szakfolyóiratokban megjelent közlemények száma és hatása alapján a Pannon Egyetem több tudományágban országosan kiemelkedő eredménnyel büszkélkedhet, míg a Nyugat-magyarországi Egyetem és a Széchenyi Egyetem kutatási tevékenysége specializáltabb.


A közgyűlésen Gergely Pál akadémikus, az MTA Debreceni Területi Bizottságának elnöke „A fehérje foszforiláció karrierje: a glikogénanyagcsere kutatástól a protein foszfatázokig” címmel tartott tudományos előadást.


VEAB-emlékérmet vehetett át Kurtán Zsuzsa, a Nyelv- és Irodalomtudományi Szakbizottság alelnöke és Döbrönte Zoltán, az Orvostudományi Szakbizottság elnöke a VEAB programok szervezésében végzett önzetlen munkájáért.


A programot zongorakísérettel előadott művészi ének színesítette: Kristófné Makó Éva, a Pannon Egyetem Mérnöki Karának docense egy Mozart és egy Schubert művet adott elő.