Magyar tudományos akadémia

Veszprémi területi bizottsága

A VEAB 42. közgyűlése

2015. február 27-én Veszprémben

A Veszprémi Akadémiai Bizottság negyvenkettedik közgyűlését tartotta február 27-én, a veszprémi székház nagytermében. Barnabás Beáta az MTA főtitkárhelyettese köszöntötte a VEAB plenáris ülésének megjelent tagjait, majd tájékoztatta őket az MTA tavalyi működéséről.  Elmondta: a Magyar Tudományos Akadémia tavaly megválasztott új elnöksége, Lovász László elnök úr vezetésével kicsit más szellemiségben próbálja az intézmény tudományos életét és működését irányítani, nem központilag, hanem feladatmegosztás keretében zajlik a különböző akadémiai bizottságok működése. Ennek szellemében a tudóstársaság és a társadalom közti kommunikációra és tudományos közélettel kapcsolatos problémákra helyezik a fő hangsúlyt.
A főtitkárhelyettes kiemelte, hogy az elnöki és a testületi titkárság különválásával remélhetőleg kevesebb teher rakódik az addig főleg adminisztrációs feladatokkal foglalkozó osztályvezetőkre, és több idő jut majd a tudományos munkára. Barnabás Beáta az új akadémiai bizottságok megalakulásáról is beszámolt: tavaly publikációs és székház rekonstrukciós bizottságok jöttek létre. Emellett kitért arra is, hogy 2015-ös a "fény nemzetközi évéhez" csatlakozva, és a tudomány palotájának 150. évfordulója alkalmából idén kiemelt előadássorozatokat és ünnepségsorozatokat is szerveznek az év folyamán. Elhangzott még, hogy az MTA egyik fő célja, hogy hosszútávon itthon tartsa a tudományban tevékenykedő fiatal tehetségeket.
Pósfai Mihály akadémikus, a VEAB elnöke az akadémia 2014. évi tevékenységéről számolt be. A tavalyi tisztújítás, a programok és ösztöndíjak részletes ismertetése után szó esett a jövőről is. 2015-ben is folytatják a Tudomány és a Társadalom című előadássorozatot, valamint tervek között szerepel a várban található épület fűtésének korszerűsítése és a kert felújítása is. A megújult kertben rendezvényeket is szerveznének. Pósfai Mihály szerint a VEAB azért is különleges tudományos szervezet, mert akik idejönnek nem érdekből, hanem a tudomány iránti rajongás és a szellemi épülés érdekében keresik fel az akadémiát.
A VEAB elnökének beszámolója után „Folyékony sók – tudományos érdekességek vagy hasznos oldószerek?” címmel tartott előadást Skodáné Földes Rita, az MTA doktora, majd emlékérmek átadása következett. Bíró Péter, a VEAB előző elnöke és Vonderviszt Ferenc, a VEAB előző alelnöke és tudományos titkára arany fokozatú, Barnabás Beáta, a VEAB előző alelnöke ezüst fokozatú, Kocsis László és Szabó Róbert pedig bronz fokozatú emlékérmet vehettek át. A plenáris ülést Veisz Ottó a VEAB alelnöke vezette, a rendezvényen Bizet „A bál” című 4 kezes zongoraművét a Csermák Antal Zeneiskola növendékei, Pituk Sára és Pituk Gábor adták elő. A 42. közgyűlést ötórai tea és kötetlen beszélgetés zárta.

Médiamegjelenés:

Veszprém Televízió :http://www.veszpremtv.hu/hir/veab_kozgyules-n5883.html

VEHIR:http://vehir.hu/cikk/29437-ulesezett-a-veab