Magyar tudományos akadémia

Veszprémi területi bizottsága

Téli ásványtani iskola 2020

Időpont: 2020. január 17-18. (péntek-szombat)
Helyszín: MTA VEAB-székház első emeleti nagyterme (Veszprém, Vár utca 37.)

MTA Geokémiai, Ásványtani és Kőzettani Tudományos Bizottságának Nanoásványtani Albizottsága, MFT ÁSVÁNYTAN-GEOKÉMIAI SZAKOSZTÁLY ÉS AGYAGÁSVÁNYTANI SZAKOSZTÁLY, PANNON EGYETEM
15. Téli Ásványtudományi Iskola:
Határfelületek, határjelenségek, határterületek

A Téli Ásványtudományi Iskola a tágabb értelemben vett ásványtani szakterület kutatóinak találkozója, melyen meghívott, áttekintő jellegű előadások, és a résztvevők legújabb kutatási eredményeit bemutató rövidebb beszámolók hangzanak el.

A 2020-as szakmai műhely kiemelt (de nem kizárólagos) témája olyan jelenségek megtárgyalása, amelyek határokon játszódnak le: gondoljunk az ásványok és olvadékok, oldatok vagy gázok fázishatáraira, a különféle határfelületekre a kőzetekben – ásványok között vagy egyes ásványokon belül –, vagy az ásványokból felépülő nagyobb egységek közötti, akár globális vagy kozmikus léptékű határokra. A térbeli határokon lejátszódó jelenségek időbeliségében és diszciplináris besorolásában is felfedezhetők éles vagy elmosódó határok, melyek vizsgálatra érdemesek. Várjuk mindazok előadását, akiknek a fentiekkel kapcsolatban mondandójuk van.

Két meghívott előadást tart Prof. Joshua Feinberg (U. Minnesota), a Mineralogical Society of America Distinguished Lecturer Tour keretében:

1) Shining a light into the dark: How magnetic minerals in cave deposits illuminate the history of Earth’s magnetic field and past environmental change.

2) Beyond paleomagnetism: What magnetic minerals tell us about pollution, biology, archaeology, and climate change.

Szokás szerint a másfél napos programba körülbelül 20 előadás fér. A folyamatosan frissülő program elérhető a rendezvény honlapján: http://mposfai.hu/TAI/tai.htm

Részletes program - Ásványtani iskola program_2019-1.pdf

Az MTA Veszprémi Területi Bizottságának székházában megrendezésre kerülő rendezvény látogatása ingyenes, de  a fenti honlapon történő előzetes regisztrációhoz kötött.

FIGYELEM!

A VEAB székházban elérhető pénteki (fizetős) ebéd csak abban az esetben vehető igénybe, ha a regisztráció január 14-ig (kedd) megtörténik.