Magyar tudományos akadémia

Veszprémi területi bizottsága

Gervain Judit: Májbetegségekről - aktualitások

Tudósklub a VEAB-székházban

Időpont: 2016. szeptember 28., szerda, 17:30
Helyszín: az MTA VEAB-székház első emeleti nagyterme (Veszprém, Vár utca 37.)


A máj központi szerepet tölt be a szervezet anyagcseréjében. A bélből felszívott tápanyagokat átépíti, méregteleníti, raktározza. A zsíroldékony alkotók lebontásához, majd felszívódásához szükséges epét termeli. Kettős vérellátásával biztosítja a tápanyagok és az oxigén szállítását.
Az előadásban a májbetegségek fő csoportjainak rövid áttekintése után részletesebb ismertetésre kerül néhány új diagnosztikai módszer és terápia:
- a krónikus C vírus hepatitis pontosabb diagnosztikájához használható új szenzitív módszerek és a tablettában szedhető, igen csekély mellékhatású direkt antivirális szerek, melyek ma már – 2013 óta Magyarországon is - a betegek végleges gyógyulását biztosítják,
- a máj kötőszövetes átépülésének meghatározásához a májbiopszia mellett vagy helyett alkalmazott nem-invazív elasztográfia módszere,
- a máj tumorok gyorsabb felismerését és követésüket segítő sugármentes, nem-invazív módszer, a kontrasztanyagos ultrahang vizsgálat és a máj transzplantáció mellett/helyett alkalmazott ultrahang vezérelt ablációs technikák.
- az új „népbetegség”, a nem alkoholos zsírmáj, a steatohepatitis okai, gyógyszeres és életmódbeli terápiája.
Néhány képen bemutatjuk a Fejér Megyei Szent György Kórház hepatológiai tevékenységét és a VEAB-al 20 éve fennálló együttműködésünket.