Magyar tudományos akadémia

Veszprémi területi bizottsága

A kulturális másság kezelésének a kérdése a világban

Salat Levente előadása a VEAB-székházban

Időpont: 2016. május 4., szerda, 17:30
Helyszín: MTA VEAB-székház első emeleti nagyterme (Veszprém, Vár utca 37.)

Két vagy több kultúra jelenléte egy adott politikai közösség keretei között komoly kihívás, amelyre az emberi lelemény három nagyon különböző választ termelt ki az idők folyamán. A politikai gondolkodás történetében mély gyökerei vannak a meggyőződésnek, hogy a jó politikai közösség homogén. A normatív politikai filozófia modern irányzatai ezzel szemben a kulturális másság elismerésének és a társadalom intézményeiben való tükröződésének az alternatívátlanságát hangoztatják. A világban ez idő szerint létező politikai közösségek összehasonlító empirikus vizsgálata pedig azt mutatja, hogy a hatalmi viszonyok az egymás mellett élő kultúrákat domináns és alárendelt - csak ritka esetekben partnerként együttműködő - szereplőkké léptetik elő, illetve fokozzák le. Az előadás e három megközelítés világába kalauzolja el a hallgatóságot, arra próbálván fölhívni a figyelmet, hogy a kulturális másság jelenségének a megértésében a kortárs szellemi és politikai elit súlyosan alulteljesített: a napjainkban zajló migráns-válság ennek a következményeivel szembesíti éppen Európát, a történelem során nem először, és tartani lehet tőle, hogy nem is utoljára.

Salat Levente erdélyi magyar esszéíró, filozófiai és politikatudományi szakíró, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja. 1957-ben született Csíkszeredában. 1982-ben a Kolozsvári Műszaki Egyetemen mérnöki diplomát szerez. Politikai filozófiai doktori disszertációját 2001-ben védi meg a BBTE Történelem és Filozófia Karán. 1991 és 1995 között a Korunk főszerkesztő-helyettese, 1990 és 1999 között a Nyílt Társadalomért Alapítvány (Soros Alapítvány) kolozsvári fiókjának igazgatója. 2004 márciusától 2006 novemberéig a BBTE rektorhelyettese, 2007-től a Politika- Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kar dékánhelyettese.

Kutatási területe: Etnopolitika. Multikulturalizmus és interkulturalitás. Etnikumközi kapcsolatok Romániában, különös tekintettel a román-magyar kapcsolatokra. A kulturális megosztottság politikai következményeinek intézményes kezelése. Nemzetközi kapcsolatok elmélete. A nemzetközi politika elemzésének a módszertana. Civil társadalom és harmadik szektor. Tudományfilozófia és tudományelmélet. Tudásszociológia.