Magyar tudományos akadémia

Veszprémi területi bizottsága

Arany János epikája

Szörényi László irodalomtörténész előadása a VEAB-ban

Az MTA Veszprémi Területi Bizottsága meghívja Önt és munkatársait a TUDÓSKLUB következő előadásra:

ARANY JÁNOS EPIKÁJA – A Toldi szerelme és az ariostoi modell követése –

SZÖRÉNYI LÁSZLÓ, irodalomtörténész (MTA BTK Irodalomtudományi Intézet, Budapest) tudományos előadása

Időpont: 2016. március 23., szerda, 17:30
Helyszín: MTA VEAB-székház első emeleti nagyterme (Veszprém, Vár utca 37.)
 

Szörényi László DSc
(Budapest, 1945) felsőfokú tanulmányokat az ELTE latin-görög-iranisztika szakán folytatott, 1968-ban szerezte diplomáját. Az MTA Irodalomtudományi Intézetének előbb munkatársa, 1996-tól igazgatóhelyettese, majd a következő évben igazgatója lett. 1973-tól a Szegedi Tudományegyetemen is tanított. 1997-től az olasz nyelv és irodalom, ezt követően pedig az összehasonlító irodalomtudományi tanszék egyetemi tanára. Kutatási területe a magyarországi humanizmus, a magyarországi és az európai újlatin költészet, a XVII-XIX. századi irodalom, a XX. századi regény, valamint az élő magyar irodalom. 1980 és '81 között Firenzében, 1986-ban a Columbia Egyetemen ösztöndíjas, majd 1990-ben a Bolognai Egyetem vendégtanáraként dolgozott. 1991-1995 között Magyarország római nagykövete volt.

Arany János
(1817, Nagyszalonta–1882, Budapest)
a magyar irodalom egyik legismertebb és legjelentősebb alakja, a Kisfaludy Társaság igazgatója, a Magyar Tudományos Akadémia tagja és titkára. Nevezték szalontai nótáriusnak, de szülővárosában a „hallgati ember” titulussal illették. Petőfi Sándor kortársa és barátja.
Legismertebb művei: a Toldi-trilógia, a Nagyidai cigányok, a Bolond Istók, a Walesi bárdok, a Szondi két apródja.1879-ben készült el a Toldi szerelme című elbeszélés tizenkét énekben, amelynek első kiadása két hónap alatt elfogyott. A történet Toldi Miklós és Rozgonyi Piroska szerelméről szól.