Arany mezők, ezüst folyók
A két önálló blokkból álló konferencia délelőtti szekciójában azokat a tudományos eredményeket mutatjuk be, melyek alkalmassá teszik a hazai mezőgazdasági termelést arra, hogy a változó környezeti körülmények között is biztosított legyen az „ország kenyere”. Egyebek között hallhatunk majd a talajok vízmegtartó képességének fontosságáról, a molekuláris genetikai és genomikai kutatási módszerek nemesítési folyamatban történő használatáról, a precíziós növény és állattenyésztési technikák alkalmazásáról és hatásukról. Megismerhető lesz a klíma-manipulációs kísérleti rendszer, melynek segítségével a század végére várható klimatikus tényezők hatása vizsgálható szabadföldi körülmények között. Megtudhatjuk, hogyan hat a hőstressz az állatok anyagcseréjére, hogyan lehet csökkenteni ezt a hatás.
A délutáni szekció az egészséges táplálkozással kapcsolatos kihívásokra fókuszál. Egyebek között hallhatunk majd arról, hogyan nemesítenek többlet rostanyagokat vagy az antioxidánsokat tartalmazó , vagy éppen bizonyos allergénektől (fehérje, szénhidrát) mentes gabonaféléket, amelyek révén olyan civilizációs betegségek, mint az irritábilis bélszindróma, a Crohn-betegség vagy a gluténérzékenység kialakulása megelőzhetők. Továbbá arról, hogy milyen előnyökkel jár a burgonya fogyasztása, milyen elkészítési módokkal őrizhető meg legjobban a tápértéke. De szó lesz a probiotikus savanyú tejtermékek jótékony hatásairól is.
Időpont: 2025. november 18. (kedd)
Helyszín: MTA Székház Nagyterem (1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)
Részletes program:
Hetedhét szűk esztendő? – a magyar mezőgazdaság kilátásai a klímaváltozás tükrében
10:00 Veisz Ottó – Megnyitó
10:10 Varga Zoltán: Globális és regionális éghajlatváltozás agroklimatológiai értékelése
10:30 Dobos Endre: Együttműködés vagy rabszolgalét – A klímaváltozás szorításában felmerülő talajhasználati kérdések és elbizonytalanító természeti válaszok
10:50 Spitkó Tamás: Apály és aszály: változni muszáj? Változik-e hazánkban a növénytermesztés a klímaváltozással?
11:10 Molnár István: A génbankokban őrzött genetikai diverzitás, mint kulcs a klíma adaptív búza nemesítéséhez – Halászat a géntengerben
11:30 Kávészünet
11:45 Fodor Nándor: Drónok Harca, avagy a digitális mezőgazdaság kihívásai
12:05 Húth Balázs: Lesz-e tej és marhahús az asztalon? – kihívások és válaszok
12:25 Dublecz Károly: Zabos csirke – a zab a kukorica egyik lehetséges alternatívája a baromfi takarmányozásban
12:45 Ebédszünet
Mit együnk, hogy jól legyünk?
14:00 Varga László: Az egészségünket védő tejtermékek
14:20 Rakszegi Mariann: Mit nyújtanak számunkra a gabonafélék?
14:50 Gell Gyöngyvér: A zab helye a gluténmentes táplálkozásban: tények és tévhitek
15:10 Csóka György: Miért kellenek rovarok az erdőben?
15:30 Kávészünet
15:45 Polgár Zsolt: Minden, amit a konyhában a krumpliról tudni érdemes
16:05 Forgács Attila: Mit együnk, hogy jól legyünk? – Pszichológiai szempontok
16:25 Zárszó