Magyar tudományos akadémia

Veszprémi területi bizottsága

Arany mezők, ezüst folyók

két önálló blokkból álló konferencia délelőtti szekciójában azokat a tudományos eredményeket mutatjuk be, melyek alkalmassá teszik a hazai mezőgazdasági termelést arra, hogy a változó környezeti körülmények között is biztosított legyen az „ország kenyere”. Egyebek között hallhatunk majd a talajok vízmegtartó képességének fontosságáról, a molekuláris genetikai és genomikai kutatási módszerek nemesítési folyamatban történő használatáról, a precíziós növény és állattenyésztési technikák alkalmazásáról és hatásukról. Megismerhető lesz a klíma-manipulációs kísérleti rendszer, melynek segítségével a század végére várható klimatikus tényezők hatása vizsgálható szabadföldi körülmények között. Megtudhatjuk, hogyan hat a hőstressz az állatok anyagcseréjére, hogyan lehet csökkenteni ezt a hatás.

A délutáni szekció az egészséges táplálkozással kapcsolatos kihívásokra fókuszál. Egyebek között hallhatunk majd arról, hogyan nemesítenek többlet rostanyagokat vagy az antioxidánsokat tartalmazó , vagy éppen bizonyos allergénektől (fehérje, szénhidrát) mentes gabonaféléket, amelyek révén olyan civilizációs betegségek, mint az irritábilis bélszindróma, a Crohn-betegség vagy a gluténérzékenység kialakulása megelőzhetők. Továbbá arról, hogy milyen előnyökkel jár a burgonya fogyasztása, milyen elkészítési módokkal őrizhető meg legjobban a tápértéke. De szó lesz a probiotikus savanyú tejtermékek jótékony hatásairól is.

Időpont: 2025. november 18. (kedd)
Helyszín: MTA Székház Nagyterem (1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)

  

Részletes program:

Hetedhét szűk esztendő? – a magyar mezőgazdaság kilátásai a klímaváltozás tükrében

10:00   Veisz Ottó – Megnyitó

10:10   Varga Zoltán: Globális és regionális éghajlatváltozás agroklimatológiai értékelése

10:30   Dobos Endre: Együttműködés vagy rabszolgalét – A klímaváltozás szorításában felmerülő talajhasználati kérdések és elbizonytalanító természeti válaszok

10:50   Spitkó Tamás: Apály és aszály: változni muszáj? Változik-e hazánkban a növénytermesztés a klímaváltozással?

11:10   Molnár István: A génbankokban őrzött genetikai diverzitás, mint kulcs a klíma adaptív búza nemesítéséhez – Halászat a géntengerben

11:30   Kávészünet

11:45   Fodor Nándor: Drónok Harca, avagy a digitális mezőgazdaság kihívásai

12:05   Húth Balázs: Lesz-e tej és marhahús az asztalon? – kihívások és válaszok

12:25   Dublecz Károly: Zabos csirke – a zab a kukorica egyik lehetséges alternatívája a baromfi takarmányozásban

12:45   Ebédszünet

Mit együnk, hogy jól legyünk?

14:00   Varga László: Az egészségünket védő tejtermékek

14:20   Rakszegi Mariann: Mit nyújtanak számunkra a gabonafélék?

14:50   Gell Gyöngyvér: A zab helye a gluténmentes táplálkozásban: tények és tévhitek

15:10   Csóka György: Miért kellenek rovarok az erdőben?

15:30   Kávészünet

15:45   Polgár Zsolt: Minden, amit a konyhában a krumpliról tudni érdemes

16:05   Forgács Attila: Mit együnk, hogy jól legyünk? – Pszichológiai szempontok

16:25   Zárszó