Magyar tudományos akadémia

Veszprémi területi bizottsága

Dinoszaurusz kutatás Magyarországon és a nagyvilágban

Előadó: Ősi Attila (Geológus, paleontológus, egyetemi tanár)
Helyszin: 8400 Ajka, Újélet utca 8.
Időpont: 2024. március 11. 17:00 óra

Az előadás bemutatja röviden a Kárpát-medencében folyó dinoszaurusz kutatások történetét, kezdve Nopcsa báróval és az erdélyi dinoszaurusz lelőhelyekkel. Ezt követően szó esik a rejtélyes 200 millió évvel ezelőtti mecseki dinoszauruszok lábnyomairól, melyeket lassan 60 éve ismerünk, és talán végre, sok évnyi kutatás után a csontjaik is előkerülhetnek.
Áttekintjük a 85 millió évvel ezelőtti Bakony élővilágát a mára már világhírű iharkúti dinoszauruszokkal és más ősülőkkel. Az érdeklődők megismerhetik az őslénykutatók munkáját, azt az utat, mely a felfedezés pillanatától a leletanyag megismerésén át az egykoron élt állatok lehető legpontosabb rekonstruálásáig tart. Szó esik a legújabb kutatási módszerekről és vizualizációs technikákról, melyek új utat nyitottak a múlt élővilágának megismerésében.
Végezetül pedig Kanada, Kína és Argentína kietlen pusztaságaira kalauzoljuk az érdeklődőt, ahol a világ leggazdagabb dinoszaurusz lelőhelyei találhatók. Megnézzük, hogy a hazai kutatásokhoz képest miben más és miben hasonló dinoszauruszok után kutatni például a Góbi sivatagban vagy a szeles argentin pampákon.