Magyar tudományos akadémia

Veszprémi területi bizottsága

Művészet-elmélet, értékmenedzsment az MI korában


Az MTA VEAB Gazdaság-, Jog- és Társadalomtudományi Szakbizottság Képzőművészet, Művészetelmélet és Design Munkabizottsága és a Kortárs Női Reflexiók Fóruma szervezésében

Helyszín: Zoom webinárium
https://us06web.zoom.us/j/9903956060?pwd=S3hkVWhiVDVnS1JVckIwd2VZeFBGZz09
(Meeting ID: 990 395 6060, passcode: VEAB2023)

Időpont: 2023. november 20., (hétfő) 10:00


Az emberi alkotások mellett, azokkal keveredve és integrálódva tömeges a generatív MI produktumok (szövegesek, képiek, zeneiek) megjelenése. Ez felforgatja a szellemi termékek piacát, új értékesítési koncepciókat, üzleti modelleket hív életre, a művészet elméletét új kihívás elé állítja.
Az elektronikus platformon készülő képzőművészeti alkotások piaca az okosszerződéseket működtető NFT irányába mozdul. A generatív MI képességeit megalapozó deep-learning folyamatban felhasznált források szellemi jogai miként származtathatók tovább a generatív MI produktumaira, tartoznak-e hozzájuk szerzői jogok, s ha igen, ki a szerző?
Az MI lehet gyorsabb, erősebb, logikusabb, találékonyabb, sok vonatkozásban még kreatívabb is az embernél, egy dologból azonban éppen azáltal záródik ki, hogy mesterséges. Lehet-e saját létezési koncepciója, a művészettel tényleges érintkezési felülete az MI-nek? Művészeti alkotásnak tekinthető-e az, amihez az MI hozzányúl? Szükséges-e művészet újraértelmezése?

Részletes meghívó és program