Magyar tudományos akadémia

Veszprémi területi bizottsága

A tudomány és a kultúra találkozása Pannónia szívében

Az MTA VEAB Kulturális Egyesülete "Tudomány és kultúra találkozása Pannónia szívében" címmel képnapos rendezvényt szervezett az MTA VEAB megalakulásának ötvenedik évfordulójára. A programnak 2022. szeptember 9-10. között a VEAB Székház ad otthont az alábbiak szerint:

2022. szeptember 9. péntek

− 14:00 Pannon Egyetem Nanolab kiállítása Pósfai Mihály tárlatvezetésével. Az elektronmikroszkóp milliószoros nagyításban készült felvételein szokatlan, és gyakran az absztrakt képzőművészeti alkotásokéhoz hasonló vizuális élményt nyújtó mintázatok láthatók. A kiállítás ebbe az ismeretlen világba kalauzolja a látogatót. A képek azonban nemcsak esztétikai élményt nyújtanak, hanem műszeres mérési eredmények, amelyeknek tudományos tartalmát rövid magyarázó szövegek teszik a nagyközönség számára befogadhatóvá.

16:00 Apa és lánya – A tudás plántálása. Beszélgetés Szabó T. Attila botanikus genetikus professzorral és Szabó T. Anna költővel. A neves biológus és lánya kötetlen beszélgetése, ahol a tudomány és a művészet, a család és az összetartozás, az ember és a természet kapcsolatáról mesélnek.

2022. szeptember 10. szombat

− 10:00 Hang-játszó-tér - hangszersimogató workshop gyermekeknek és gyermeklelkű felnőtteknek. Prejczer Kata interaktív foglalkozásán a zene alapvető elemeivel ismerkedhetünk meg (hangszín, ritmus, tempó, harmónia és árnyalatok), középpontban a zenei kreativitás fejlesztése áll. Több népszerű vagy kevésbé ismert hangszert szólaltat meg: nyelves dob, darbuka egzotikus csörgő, wao-wao tubes, chimes, tirangulum, teak-fa. 

− 14:00 Gizella királyné "üzenetei" a 21. századnak – Garaczi Imre kiállításmegnyitóval egybekötött előadása. A Magyar Kárpitművészek Egyesülete és a Kortárs Kutatóintézet pályázatot hirdetett 2021 őszén a Gizella királyné hagyomány ápolása céljából textil- kárpittervek készítésére Veszprém 1000 éves múltjához kötődő tematikával. A kiállítás a beérkezett pályaművek terveit mutatja be.

− 15:00 Fényszavú emlék – Keresztury Dezső est Pusztay János tolmácsolásában. Keresztury Dezső Széchenyi-díjas magyar író, költő, irodalomtörténész, kritikus, műfordító, egyetemi tanár, az MTA tagja. A sokoldalú tehetségű, a magyar kultúrpolitikában és irodalomtörténetben kiemelt szerepet vállaló költő Pannóniáról szóló költeményeiből a VEAB korábbi alelnöke, Pusztay János szombathelyi nyelvész professzor készít összeállítást.

− 16:00 Műtárgy piaci trendek ma és holnap. Rechnitzer János professzor emeritus, közgazdász, akit már fiatalon rabul ejtett a műalkotások szépsége, sokszínűsége. Többször állította ki gyűjteményének darabjait itthon és külföldön egyaránt. A VEAB korábbi alelnöke előadásában a gyűjtési szenvedély kialakulásáról, a gyűjtés hasznos tudnivalóiról mesél, a képzőművészet és gazdaság kapcsolatát elemzi.

− 18:00 A zene lelke – az Anima Musicae Kamarazenekar koncertje. Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő fiatal együttese több nemzetközi verseny és hazai díj kitüntetettje. A zenekar missziójának tekinti az ifjúság klasszikus zenei nevelését, évente több ezer gyermekhez juttatja el az igényes, élő klasszikus zenét. Koncertjeiken rendszeresen hangzanak el új, a zenekarnak ajánlott kortárs művek, meghatározó céljuk a kortárs zene felé irányuló nyitottság és befogadás megragadása. Az MTA VEAB Székház kertjében megrendezésre kerülő szabadtéri koncertjükön W. A. Mozart, F. Mendelssohn E. Grieg és Bartók Béla művei hangzanak el.

A kétnapos program a mindenkori járványügyi előírások betartása mellett kerül lebonyolításra az MTA VEAB Székban, illetve annak kertjében (a szabadtéri programok esőhelyszíne a Székház). A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Kérjük, hogy részvételi szándékát 2022. szeptember 8-ig jelezze az alábbi elérhetőségek valamelyikén: titkarsag.veab@tab.mta.hu; +36 88/426-100.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt.

A program támogatói:
Nemztei Kulturális Alap
Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa