Magyar tudományos akadémia

Veszprémi területi bizottsága

„Mit gondolna ma Széchenyi?” – Tudományos kerekasztal mai tudósokkal a jelenkor legégetőbb kérdéseiről

Az esemény a Soproni Egyetem és az MTA VEAB Erdészeti Szakbizottság, Erdészettudományi Munkabizottság társszervezésében zajlik.

Időpont: 2022. november 2. 14:00-15:30
Helyszín:
Soproni Egyetem Erdészeti Múzeum (9400 Sopron, Templom utca 4.)
Narrátor: Dr. Heil Bálint, Soproni Egyetem, dékán, Erdőmérnöki Kar

A kerekasztal beszélgetés résztvevői:

Gelencsér András, Pannon Egyetem rektor, az MTA levelező tagja (Földtudományok Osztálya)
Mátyás Csaba, Soproni Egyetem professor emeritus, az MTA rendes tagja (Agrártudományok Osztálya)
Mucsi Gábor, Miskolci Egyetem dékán, egyetemi tanár, Műszaki Földtudományi Kar; Nyersanyagelőkészítési és Környezeti Eljárástechnikai Intézet
Szirmai Viktória, Széchenyi-díjas kutatóprofesszor, MTA doktora, MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont, Szociológiai Intézet

A Soproni Egyetem ezen rendezvénye is tükrözi, hogy az oktatási intézmény, mint „Zöld Egyetem” határozza meg magát. A rangos „Nemzetközi Zöld Talár Díj” (International Green Gown) 2022. évi elnyerése bizonyítja, hogy a Soproni Egyetem kutatásaival, képzéseivel a fenntarthatóság elveinek terjesztésében vezető szerepet tölt be.

A kerekasztal beszélgetés gondolati háttere:

A föld ökológiai teherbíró képességét több tekintetben egyre inkább túllépjük: a klímaváltozás, a biológiai sokféleség csökkenése és a környezetszennyezés nemcsak társadalmaink életének természetes alapjait veszélyezteti, hanem aláássa a békét és a fenntartható fejlődés lehetőségét is. Vajon mennyire tudatosul ez a mai döntéshozókban és a hétköznapi emberekben? A klímaváltozás okozta sorozatos katasztrófák, károk, az energiáért és nyersanyagokért egyre kiterjedtebb mértékben folyó háborúk minket is elértek, senki nem függetlenedhet ezektől a folyamatoktól. Vajon mi, az oktatás, tudomány képviselői megfelelő nyomatékot adunk álláspontunknak, egyáltalán nevén nevezzük a problémákat? A mai tudós kerekasztalunk résztvevői erre tesznek most kísérletet. Felkért előadóink rövid témafelvetései alapján egy konstruktív, a valós tényeket nem leplező beszélgetést szeretnénk tartani.