Magyar tudományos akadémia

Veszprémi területi bizottsága

Nőnapi tudományos rendezvény

A VEAB Kémiai Szakbizottsága „NŐNAPI TUDOMÁNYOS RENDEZVÉNY” címmel tart előadói ülést, melynek


Időpontja:2020. március 12, péntek 9 óra,
Helyszíne: Zoom Webinárium

A rendezvény a kémia tudományterületén kutató hölgyekről szól és nem csak hölgyeknek.  Nem csak az eddig elért tudományos eredmények kerülnek bemutatásra, hanem az odáig vezető karrier utak is: Mi sodorta az előadókat erre a pályára? Milyen nehézségeket tapasztaltak? Hogyan sikerül a család/munka között egyensúlyozni?
Az esemény célja, hogy pozitív példákkal támasszuk alá, miért érdemes ezt a pályát választania a fiatal hölgyeknek.

Előadók:

  • Kristófné Dr. Makó Éva (PE, Műszaki Tudományok Kutató-Fejlesztő Központ)
    - Kaolinit nanoszerkezetek előállítása interkalációs és mechanokémiai módszerekkel
  • Dr. Lukács Diána (PE, Természettudományi Központ)
    - Egyensúlyi kémia és kinetika kutatása az ion- és folyadékkromatográfiában
  • Dr. Skodáné Dr. Földes Rita (PE, Természettudományi Központ)
    - Ionfolyadékok szerves kémiai alkalmazásai

 

Meghívó

A rendezvény elérési linkje:
https://zoom.us/j/96677073829?pwd=MHMxeThuditwMmtJZmduT3pDbER0QT09

Az előadást követően a következő kérdésekre válaszoltak az előadók:

  • Mi vonzotta Önöket a kémiához?
  • Hogyan kezdték a tanulmányaikat?
  • Mi volt az a élethelyzet, vagy az a pont, amikor megfogalmazódott Önökben, hogy a kémia területén mint kutatók szeretnének dolgozni?
  • Milyen életpálya modell lehetősége állhat a mai fiatalok előtt?
  • Mit üzennének a pályaválasztás előtt álló lányoknak?

Szerettem volna a világunkat, amely kémiai elemekből és a belőlük alkotott vegyületekből áll, jobban megismerni. Úgy gondoltam (gondolom), hogy a világ sokszínűségének felfedezéséhez és megértéséhez a kémián keresztül vezet az út.
Általános iskolában szerettem meg a kémiát, ami a gimnáziumban folytatódott.
1989-ben a Veszprémi Vegyipari Egyetem Műszer- és Méréstechnika Szakos vegyészmérnökként végeztem és a Szilikátkémia és Technológiai Intézetbe kerestek frissen végzettet, aki röntgendiffrakciós vizsgálattal foglalkozna. Érdekesnek tűnt a terület.
Nálunk az Anyagmérnöki Intézeti Tanszéken igyekszünk támogatni a fiatalokat szakmailag és anyagilag is. Sok korszerű műszerrel rendelkezünk (pl. pásztázó elektronmikroszkóp, számítógépes tomográf), melyeket a fiatal kollégák megismernek és használnak kutatásaikban, vállalati megbízásokban és pályázatokban. A fiatal kollégák szakmai előmenetelét is támogatjuk.
Az egyetemen kutatóként sokféle területet ismerhetek meg és eldönthetem, hogy mivel foglalkozom. Oktatóként szeretek fiatalokkal dolgozni és örülök, ha látom a tudásukat és lelkesedésüket. Jó kollégáim vannak és jó a munkahelyi légkör. Bizonyára az iparban kereshetnék többet, de az előbb felsoroltak számomra fontosabbak.

 - Kristófné Makó Éva

 

Általános és középiskolai tanulmányaimat követően 2007-ben kerültem Veszprémbe, a Pannon Egyetemre. A környezetmérnöki alap- és mesterképzés elvégzése után 2014-ben kezdtem meg doktori tanulmányaimat, majd 2019-ben PhD fokozatot szereztem.
Az egyetemen működő Analitikai Kémia Intézeti Tanszék munkájába való bekapcsolódásra még BSc-s hallgatóként kaptam lehetőséget, és jelenleg már több mint 10 éve vagyok a kutatócsoport tagja.
Az analitikai kémia területén belül a nagyhatékonyságú folyadékkromatográfia és ioncsere-kromatográfia iránti érdeklődésemet elsősorban témavezetőimnek, Dr. Hajós Péter Tanár Úrnak és Dr. Horváth Krisztiánnak köszönhetem, akik a mai napig támogatnak kutatói munkámban. Természetesen voltak nehézségek, de visszatekintve, ma is ezt a pályát választanám.
 
A kutatói pálya illetve a gazdasági és ipari szféra között a hazai és nemzetközi kapcsolatok révén szoros együttműködések zajlanak, amelynek köszönhetően számos lehetőség áll a kutatók rendelkezésére.
Mivel a világ folyamatosan változik, a technika és az orvostudomány fejlődik, folyamatos az igény a kutatók munkájára, így ez a pálya hosszú távra tervezhető.
Természetesen nem mindenkiből válik kutató, de akinek lehetősége adódik tudományos kutatómunkában való részvételre javaslom, hogy éljen vele mert ha nem is marad ezen a pályán, számos olyan tapasztalatra és kapcsolatra tehet szert, melyek nagyban kiterjesztik jövőbeni lehetőségei körék. A kutatói pálya a csoportos együttműködések mellett nagyfokú önállóságra, kreativitásra és analitikus szemléletre is nevel, mely az élet számos területén hasznosítható.

- Lukács Diána