Magyar tudományos akadémia

Veszprémi területi bizottsága

Nők mentorálása a tudományos életpályán

A VEAB Biológia Szakbizottságának Biotechnológiai Munkabizottsága és a Fiatal Kutatók Akadémiája nyilvános kerekasztal beszélgetése.

Időpont: 2021. november 15., hétfő, 14:00 óra
Helyszín: Zoom on-line ülés
Csatlakozási adatok: 
https://us02web.zoom.us/j/82225252359?pwd=SnhOUzh3NG4xSUsrYzN3ZTdiYWFTQT09
Meeting ID: 822 2525 2359   Passcode: VEAB2021

 

Levezető elnök: Dr. Pál Magda, ELKH ATK Mezőgazdasági intézete, tud. tanácsadó, a VEAB Biológia Szakbizottság elnöke              

Meghívott előadók:

  • Dr. Solymosi Katalin, egyetemi adjunktus, ELTE TTK Biológiai Intézet, Növényszervezettani Tanszék,  a Fiatal Kutatók Akadémiája társelnöke
  • Dr. Balázsi Katalin, tudományos főmunkatárs, laboratóriumvezető, ELKH Energiatudományi Kutatóközpont, Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet, Vékonyréteg-Fizika Laboratórium, a Nők a Tudományban Egyesület elnöke
  • Dr. Vásárhelyi Orsolya, a Warwick és a Corvinus egyetemek kutatója

Az ülés témája:
2000-ben Németországban alakult meg az első Fiatal Kutatói Akadémia (Junge Akademie néven). A hazai hasonló szervezet a Magyar Tudományos Akadémia támogatásával 2019-ben jött létre, és jelenleg 48 tagja van. A magyarországi Fiatal Kutatók Akadémiájának (FKA) a tudományos ismeretterjesztés, a hazai, illetve nemzetközi multi- és transzdiszciplináris kapcsolatépítés, és a tudományos kiválóság előmozdítása mellett kiemelt célja a fiatal kutatók érdekképviselete és mentorációja is. Dr. Solymosi Katalin előadásában az FKA tevékenységeit fogja ismertetni, különös tekintettel a női és kisgyermekes kutatók helyzetével és karrier kilátásaival kapcsolatos lehetőségekre és kihívásokra. A tudományos előremenetel fokmérője a tudományos teljesítmény, ennek objektív mérése azonban számos nehézségbe ütközik, és sok esetben hátrányosan érinti a nőket. Hosszabb gyermeknevelési célú távollét után a kutatónők általában nehezebben vagy lassabban tudnak önállósodni és sikeres vezető kutatóvá válni, és így a karrierjükben előrehaladni. Ugyanakkor a nők pályaelhagyásának megakadályozása céljából kiemelten fontos a kutatói életpálya minden szakaszán támogatni a tehetséges kutatónőket.
Dr. Balázsi Katalin a Nők a Tudományban Egyesület (NATE) elnökeként részletesen beszámol majd a NATE céljairól és programjairól. Ezek egyrészt arra irányulnak, hogy minél több gimnazista lányt vonzzanak a felsőoktatásba a matematika, természettudományos, műszaki és informatikai (röviden MTMI, angolul STEM) területek és pályák irányába, és ezeket a hallgatókat a tanulmányaik alatt is mentorálják. Egy másik kiemelkedően fontos kezdeményezésük a 2013-ban alapított Nők a Tudományban Kiválósági Díj, melyet évente két kiemelkedő teljesítményű, az MTMI területek valamelyikén aktív fiatal kutatónőnek ítélnek meg.
Dr. Vásárhelyi Orsolya, adattudós, témánkhoz szorosan kapcsolódva a következő kérdésekre ad választ előadásában: Mi olvasható ki a nagy adathalmazokból a nők és férfiak sikerképletére nézve? Csökkenti-e a női kvóta önmagában a diszkriminációt?



Meghívó