Magyar tudományos akadémia

Veszprémi területi bizottsága

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) bemutatkozása

A VEAB Agrártudományi Szakbizottság Agrárökonómiai Munkabizottságának tudományos előadása

Időpont: 2021. november 5., péntek 10.00 – 11.30
Helyszín: Széchenyi István Egyetem, Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar, Mosonmagyaróvár, Lucsony u.2 Phare épület

Előadó: Dr. Goda Pál, egyetemi docens, az AKI ügyvezető igazgatója

Az Agrárközgazdasági Intézet Nonprofit Kft. (AKI) jogelődjét, az Agrárgazdasági Kutató Intézetet 1954-ben alapították. Az agrártárca háttérintézményeként működő Intézet hosszú évtizedek óta Magyarország legjelentősebb agrárközgazdasági adatbázisokkal és szakpolitikai tapasztalattal rendelkező, köz- és állami feladatokat ellátó kutató- és tudásközpontja. Az Intézet egyik legfontosabb feladata a magyar agrár- és vidékpolitika döntéshozói számára javaslatok kidolgozása, a javaslatok korszerű módszerekre támaszkodó kutatásokkal történő megalapozása, különös tekintettel az Európai Unió Közös Agrárpolitikájának magyarországi alkalmazására és végrehajtására.

Az Intézet célja, hogy továbbra is megfelelő összhangot alakítson ki a szakmai tudás, a hazai és nemzetközi tudományos kutatások, valamint a szakpolitikai döntéstámogatás között. A szakmai szervezetekkel történő folyamatos kapcsolattartás és az aktív szakmai szerepvállalás beépül a mindennapi működésbe.

Az Intézet a hazai agrárdigitalizáció zászlóshajójaként az agrárágazat szempontjából olyan meghatározó uniós és nemzeti információs rendszereket üzemeltet és fejleszt, mint a Tesztüzemi Információs Hálózat, a Piaci Árinformációs Rendszer és az Agrárstatisztikai Információs Rendszer. Az AKI kiterjedt adatgyűjtési, adatfeldolgozási és információszervezési munkáival, valamint szakpolitikai elemző és döntéstámogató tevékenységével segíti a magyar agrárium és vidék sikerét.

 

Kapcsolattartó: Dr. Kacz Károly, Agrárökonómiai Munkabizottság titkára (kacz.karoly@sze.hu)


Meghívó