Magyar tudományos akadémia

Veszprémi területi bizottsága

A VEAB 47. közgyűlése

A tudományszervezés területén volt a legaktívabb 2019-ben, de az ismeretterjesztésben is szép eredményeket ért el az MTA Veszprémi Területi Bizottsága – derült ki a szervezet február 28-ai éves közgyűlésének elnöki beszámolójából. Elhangzott, az akadémia átszervezése miatt a jövőben egyre inkább felértékelődik a területi bizottságok tevékenysége. A VEAB június közepén tartja tisztújító ülését.

A VEAB közgyűlésének elején Bárdos Jenő alelnök köszöntötte az észak-dunántúli régióból összesereglett tudósokat, oktatókat és kutatókat, majd felkérte Barnabás Beátát, az MTA főtitkárhelyettesét, hogy ossza meg gondolatait a jelenlévőkkel.
– „A boldoguláshoz, az eredményességhez folytonos megújulásra van szükség. Az akadémia vezetőségének meggyőződése, hogy akkor tudunk minél hatékonyabban dolgozni, a megújult küldetés szellemében, ha az eddiginél is eredményesebben vonjuk be a tudományos közéletbe a köztestületet és a vidéki tudományos műhelyeket.” – hangsúlyozta Barnabás Beáta. Szerinte az MTA nehéz éven van túl, ugyanis az Országgyűlés döntése értelmében a kutatóintézetek már nem tartoznak az akadémiához, ezért az MTA elnökségének új feladatokat kellett megfogalmaznia.
A közgyűlésen Nagy Csaba lantművész, a veszprémi zeneiskola tanára John Dowland angol zeneszerző (Shakespeare kortársa) műveiből játszott négy szerzeményt.
Pósfai Mihály akadémikus, a VEAB elnöke beszámolt a VEAB 2019-es tevékenységéről. A VEAB leglátogatottabb rendezvényei a Tudósklubok voltak, amelyek a különböző tudományterületek aktuális eredményeiről számoltak be a meghívott előadók. Tavaly tizenötödik alkalommal rendezték meg a Pannon Tudományos Napot, a Dunántúl legnagyobb tudományos szemléjét Nagykanizsán. A VEAB-ban tizenkét szakbizottság keretében mintegy hatvan munkabizottság működik, amelyek több mint kétszáz programot, konferenciát, előadóülést, PhD-védést szerveztek többek között Veszprémben, Győrben, Sopronban, Mosonmagyaróváron, Székesfehérváron, Keszthelyen, Komáromban, Pozsonyban és Bécsben. A Veszprémi Akadémiai Bizottság egyik fő feladata a fiatal kutatók munkájának a támogatása, ezért 2019-ben nyolcan is jelentős ösztöndíjban részesültek (Év Kutatója és VEAB Kiemelkedő Ifjú Kutatója pályázat).
A közgyűlésen Fűzfa Balázs az ELTE (Savaria Egyetemi Központ) oktatója, szombathelyi irodalomtörténész tartott tudományos előadást „Gondoltam fenét! – Jelek és jelrendszerek a költészetben és a világban” címmel.
Végezetül Pósfai Mihály a VEAB elnöke megköszönte az elnökség tagjainak, a szak- és munkabizottsági elnököknek valamint titkároknak az elmúlt hat éves akadémiai ciklusban végzett munkájukat. A Veszprémi Akadémiai Bizottság következő, júniusi ülésén új vezetőséget választ a testület.