Magyar tudományos akadémia

Veszprémi területi bizottsága

A VEAB 46. közgyűlése

Negyvenhatodik közgyűlését tartotta az MTA Veszprémi Területi Bizottsága 2019. február 22-én, pénteken délután 13:30 órától a VEAB-székház első emeleti nagytermében. Az ülésen megjelent Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora valamint Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is.

Skodáné Földes Rita a VEAB alelnöke köszöntötte a részvevő akadémikusokat, szak- és munkabizottsági tisztségviselőket illetve tagokat, vendégeket.
Mivel Barnabás Beáta az MTA főtitkárhelyettese betegség miatt nem tudott részt venni a közgyűlésen, ezért Pósfai Mihály, a VEAB elnöke beszélt az MTA aktuális dolgairól valamint felvázolta az akadémia történetét, az 1825-ös megalakulástól kezdve napjainkig. Kiemelte az MTA működése többször is válságba került, de különböző mecénások támogatása mindig átsegítette a holtponton.
A történeti áttekintés után Pituk Gábor a veszprémi Lovassy Gimnázium érettségiző diákja  Chopin „H-moll scherzo”-ját adja elő zongorán.
A zenei közjáték után Pósfai Mihály elnöki beszámolója következett, amelyből a jelenlévők részletesen megismerhették a VEAB-régióban, 2018-ban lezajlott szerteágazó és gazdag tudományos jellegű tevékenységet. Több mint kétszáz rendezvényre került sor az Észak-Dunántúl különböző városaiban. A VEAB saját alapítványi forrásból nyolc fiatal kutatót részesített ösztöndíjban.
A közgyűlésen Orbán László, a Pannon Egyetem keszthelyi Georgikon Karának tanára tartott tudományos előadást „Hal genomika – a laborból az úszó farmra” címmel.
Orbán László kutatócsoportjának elsődleges célja a halak biológiájának mélyebb megértése abból a célból, hogy a tenyésztésüket hatékonyabbá tehessük és természetes állományaikat jobban megvédhessük. Munkájuk során a hagyományos vizsgálati és tenyésztési módszereket ötvözik a modern molekuláris biológia és genomika eszközeivel.
A közgyűlés Skodáné Földes Rita zárszavával délután négy órakor ért véget.

skodane FRita.jpgpósfai mihály 2019.jpgorbán lászló 2019.jpgközgyűlés 2019.jpg