Magyar tudományos akadémia

Veszprémi területi bizottsága

Pannon Tudományos Nap 2018 - Nagykanizsán

Bedő Zoltán akadémikus kapta a Pannon Tudományos Díjat

Az MTA Pécsi Területi Bizottsága (PAB) és az MTA Veszprémi Területi Bizottsága (VEAB) 2005 óta rendezi meg Pannon Tudományos Nap (PTN) című közös konferenciáját, amelynek célja a dunántúli régióban elért legújabb és legérdekesebb tudományos eredmények bemutatása. Az idei rendezvényre 2018. október 17-én, szerdán került sor a Pannon Egyetem nagykanizsai kampuszán.
A rendezvény kezdetén Bedő Zoltán akadémikusnak Kovács Antal a Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója átadta a Pannon Tudományos Díjat, melyet minden évben egy kiemelkedő tudományos életművel rendelkező dunántúli tudósnak ítélnek oda. Bedő Zoltán, aki évtizedekig az MTA Agrártudományi Kutatóközpontjában dolgozott Martonvásáron  „Új utak a búza beltartalom nemesítésében” címmel tartott előadást.
A két dunántúli akadémiai bizottság ezenkívül kitüntette a PAB és a VEAB legjobb végzós PhD-doktorait. A PAB-régióból Rácz Szilárd (MTA RKK, Pécs) a VEAB-régióból pedig Nagy Zóra Annamária (NAIK, Badacsony) kapott ösztöndíjat. Előbbi a posztszocialista Délkelet-Európa térszerkezeti és városhálózati folyamatairól, az utóbbi pedig a Magyarországon előforduló Vitis sylvestris (szőlőfajta) populációk felkutatása, ex situ megőrzése és összehasonlító vizsgálatáról tartott tudományos előadást.

bedozoltan.jpg

Bedő Zoltán akadémikus