Magyar tudományos akadémia

Veszprémi területi bizottsága

Határtalan tudomány 2018

A VEAB és a Pannon Egyetem közös rendezvénye a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából

Év Kutatója díjak átadása a Magyar Tudomány Ünnepén

A Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Területi Bizottsága és a Pannon Egyetem a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából ünnepséget rendezett Veszprémben, az egyetem aulájában. A magyar tudomány ünnepének idei központi témája: a határtalan tudomány.
 
A rendezvényen Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora, Bokor József akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke, Pósfai Mihály akadémikus, a VEAB elnöke és Porga Gyula, Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere mondott ünnepi köszöntőt. Az ünnepségen részt vett dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke is.
– Korunkban az emberiség élete elképzelhetetlen lenne a tudomány vívmányai, sőt annak állandó fejlődése nélkül – mondta ünnepi beszédében Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora. – Az erőforrások kimerülését éppen a tudomány állandó fejlődése révén, új anyagok, technológiák és eljárások fejlesztésével sikerült eddig elkerülnünk, miképp tudományos felfedezések segítettek az emberi tevékenység katasztrofális következményeinek elhárításában vagy mérséklésében is. A tudomány esetében tehát az állandó fejlődés a fenntarthatóság záloga. Ennek hiányában az ember alkotta világ néhány évtizeden belül elolvadna, mint a nyílt óceánra sodródó jéghegy. A tudomány már évszázadokkal ezelőtt határok nélkülivé, nemzetek felettivé vált. Mennyire képtelen gondolat lenne nemzeti tudományokról, például szlovák fizikáról vagy angol kémiáról beszélni, gondoljuk csak el, hova jutott volna ezekkel a világ.
– A Magyar Tudományos Akadémia szerepe ebben az álhírekkel terhelt világban az, hogy korrekt visszacsatolást, útbaigazítást adjon a lakosság felé a tudományos kérdésekkel kapcsolatban, amit főleg a területi bizottságokon keresztül tud megtenni – hangsúlyozta Bokor József, az MTA alelnöke. – Ebben példamutató a Veszprémi Akadémiai Bizottság munkája. Szeretnénk, ha az MTA regionális hálózata továbbra is működne a nemzet szolgálatában, hisz a tudomány értékei, vívmányai nélkül nem fogunk megmaradni és fejlődni! Nagyon sokat kell dolgoznunk a bizalom megtartása érdekében, és partnerei vagyunk a kormánynak, a vállalkozásoknak.
Pósfai Mihály akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Területi Bizottságának elnöke emlékeztette az ünnepség résztvevőit: a magyar tudomány napján azt ünnepeljük, hogy Széchenyi István felajánlása nyomán 1825-ben megalakult a Magyar Tudományos Akadémia. Nemigen tudunk más olyan szervezetről Magyarországon az egyházakon kívül, amely 193 éve folyamatosan működik ugyanazzal a küldetéssel, céllal, 151 éve ugyanabban a budapesti székházban.
– Valószínűleg egyszer el fog készülni a magyar tudomány hálózatát leképező térkép, sőt talán már létezik is ilyen – mondta Pósfai Mihály. – A legnagyobb, központi csomópont ezen a térképen a Magyar Tudományos Akadémia az intézethálózatával együtt, aztán néhány nagy és kisebb egyetem következik. Ezen a térképen a Pannon Egyetem is rajta van. A csomópontok között néhol szélesebb, néhol keskenyebb összekötő vonalak húzódnak, rengeteg szállal kapcsolva a környező és a távolabbi országok csomópontjaihoz. Bonyolult rendszer, csak körültekintően érdemes babrálni. Nem hiszem, hogy bármelyik összekötő szál elvágása helyes lenne.
A köszöntő beszédek után Fábián István, az MTA doktorának előadása következett, „Csodavizek és csodasók – átverések nyomában” címmel. Az előadás számos elgondolkodtató dologra világított rá. Például, hogy milyen veszélyek fenyegetik az embert, ha rábeszélik egy „csodaszerre”, illetve, hogy egyáltalán milyen szövegekkel adnak el bizonyos termékeket a piacon, és a ráírt hatásoknak, mennyi a valóságalapjuk.
 
A VEAB „Év kutatója” díjakat Pósfai Mihály adta át Stenger-Kovács Csillának, a Pannon Egyetem Környezettudományi Intézete docensének, Szabó Róbertnek, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontja tudományos titkárának és Szűts István Gergelynek, a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára főlevéltárosának.
 
A „VEAB Év kutatója” díjazottak: Szűts István Gergely, Szabó Róbert, Stenger-Kovács Csilla
A díjazottak délután az egyetem konferencia központjában tartottak előadásokat kutatásaikról.
Este pedig a VEAB-székházban, a Tudósklub keretében Bokor József, az MTA alelnöke tartott tudományos előadást „ Autonóm földi és légi járművek irányításelmélete” címmel.

MTÜ-elnökség-2018-11.jpg

A veszprémi ünnepség elnöksége

 

EvKutatoja 2018-11.jpg

Szűts István Gergely, Szabó Róbert, Stenger-Kovács Csilla