Magyar tudományos akadémia

Veszprémi területi bizottsága

A Magyar Tudomány Ünnepe a VEAB régióban – 2017

Veszprémben, a Pannon Egyetem aulájában tartották meg csütörtökön délelőtt a VEAB régió regionális tudomány ünnepi rendezvényét, melyen többek között Freund Tamás akadémikus, az MTA alelnöke, Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora, Pósfai Mihály a VEAB elnöke és Porga Gyula Veszprém polgármestere köszöntötte a megjelent vendégeket.

Több díj átadására is sor került az ünnepségen. Év Kutatója ösztöndíjban részesült: Rakszegi Marianna a martonvásári MTA ATK Mezőgazdasági Kutatóintézet tudományos munkatársa, Molnár Angelika a Debreceni Egyetem docense (korábban a Szombathelyen dolgozott a Savaria Egyetemi Központban) és Gribovszki Zoltán a Soproni Egyetem tanára.
Az ösztöndíjat az élettudomány, a társadalomtudomány valamint a természettudomány és matematika, területén egy-egy arra méltó szakember kaphatja meg az előző tíz év alatt végzett magas színvonalú és eredményes tudományos munkássága alapján. A címet minden olyan, a negyvenötödik életévét a pályázat benyújtásakor még nem betöltött szakember megkaphatja, aki a VEAB működési területén dolgozik vagy dolgozott, valamint aktív tagja a VEAB valamelyik munkabizottságának: A díj nyertese lehet, aki a megelőző tíz év alatt eredményeit könyv(ek) formájában vagy megfelelő számú és értékű szakcikkben publikálta, vagy eredményeire szabadalmakat kapott, és akinek publikált eredményeit a pályázótól független szerzők hivatkozásaikkal elismerték, ami által azok beépültek a hazai és nemzetközi tudományosságba, illetve fejlesztő kutatás esetén alkalmazásra kerültek.
Bartha László, a Pannon Egyetem professor emeritusa, a VEAB Kőolaj és Gázipari Munkabizottság korábbi elnöke pedig Polinszky-díjat vehetett át a rendezvényen Porga Gyula polgármestertől.
A rendezvényen Kiss L. László, az MTA levelező tagja, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont kutatója „A csillagászat az űrbe megy – miért jó ez mindenkinek?” címmel tartott előadást az egyetemen, míg néhány órával később, délután öt órától Freund Tamás, az MTA rendes tagja, MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet kutatója „Agyhullámok - memória - kreativitás: belső világunk és az információrobbanás hatásai” címmel adott elő az MTA VEAB székház zsúfolásig megtelt nagytermében.

Evkutatoi2017.jpg

A VEAB Év Kutatója ösztöndíj nyertesei 2017-ben:
Rakszegi Marianna, Molnár Angelika és Gribovszki Zoltán