Magyar tudományos akadémia

Veszprémi területi bizottsága

Schanda János (1932 - 2015)

Elhunyt Schanda János, a VEAB Fény- és Színtani Munkabizottságának elnöke.

Dr. Schanda János professzor emeritus 1932. május 16-án született Budapesten. Tanulmányait a budapesti Piarista Gimnáziumban, majd az Eötvös Lóránd Tudomány Egyetemen folytatta. Fizikusi diplomája megszerzése után (1955) a Mérésügyi Hivatalban optikai mérésekkel kezdett foglalkozni. Kiváló nyelvtudása segítségével hamarosan bekapcsolódott a nemzetközi tudományos életbe is. Így kapta a felkérést a megalakuló Műszaki Fizikai Kutató Intézet Optikai kutató részlegének megalakítására. 1958-tól 1986-ig dolgozott az MTA Műszaki Fizikai Kutató Intézetben, utóbb, az Optikai Elektrotechnikai Főosztály vezetője lett. Legismertebb munkája ebből az időszakból a „Schanda-gráf” megalkotása, azaz az akkori legnagyobb hazai lámpatest gyár az EKA részére készített goniofotometer volt.
Kutatási területe részben az elektrolumineszcencia, ebből a témából írta kandidátusi értekezését: "Időbontó mikrospektrometria és alkalmazása az elektrolumineszcencia kutatásában" címmel (1969). Kutatásainak másik fő ága az optikán belül elsősorban a színelmélet, színtan. Nagydoktori (PHD) disszertációjának címe: Az elektrolumineszcencia spektroradiometriai vizsgálata, (Spectroradiometric Investigation of Electro-luminescence) (1982), 1994-ben habilitált.
1996-tól a Pannon Egyetem jogelődjénél megalapította és szervezte az optikai laboratóriumot és a világítástechnika oktatását. Mára Magyarország legjobban felszerelt és nemzetközileg is elismert kutató bázisává nőtte ki magát ez a laboratórium, amelynek munkájában haláláig aktívan részt vett.
A VEAB Fény- és Színtani Munkabizottságának elnöke volt 2002-től. A Nemzetközi Világítástechnikai Bizottság (CIE) több műszaki bizottságában tevékenykedett. 2011-ig a CIE alelnöke volt, aki a tudományos-technikai bizottságok munkájáért volt felelős. Tagja volt több nemzetközi műszaki tudományos társaságnak, így pl.: az Amerikai Optikai társaságnak, a Képfeldolgozás tudományos és technikai Társaságának, az AIC (International Colour Association) alelnöke volt. Több nemzetközi tudományos folyóirat szerkesztőségének, tanácsadó testületének volt tagja, rendszeres referálója a cikkeknek., mint pl: Color Res. & Appl., a Lighting Research and Technology, UK a Journal of Light & Visual Environment, JP, a Light & Engineering, RU c.

A hazai világítástechnikus-társadalom jelentős részének mestere volt a szó legjobb értelmében. Munkásságát több száz szakcikk, több tucat egyetemi jegyzet, könyv jelenti nemcsak idehaza, hanem nemzetközileg is.