Magyar tudományos akadémia

Veszprémi területi bizottsága

XXXVII. Óvári Tudományos Napok

A VEAB Agrártudományi Szakbizottság konferenciája Mosonmagyaróváron

Fenntartható agrárium és környezet, az Óvári Akadémia 200 éve – múlt, jelen, jövő

Időpont: 2018. november 9-10.
Helyszín: Széchenyi István Egyetem, Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar,
9200 Mosonmagyaróvár, Lucsony u. 2.

Elérhetőség:
Tel.: +36 96 566 695 vagy +36 96 566 612
E-mail: otn-konferencia@sze.hu

FELHÍVÁS
Tisztelettel meghívjuk Önt és munkatársait az Óvári Akadémia bicentenáriumi emlékévében megrendezésre kerülő Jubileumi Tudományos Konferenciára. Amennyiben részt kíván venni a konferencián, kérjük, hogy 2018. szeptember 20-ig töltse ki az online jelentkezési lapot: http://mek.sze.hu/jelentkezesi-lap-xxxvii-otn
Az előadások és poszterek teljes anyagát online kívánjuk megjelentetni. A konferencia kiadvány és a teljes anyagok külön-külön ISBN számmal fognak rendelkezni. Az előadások időtartama vitával együtt: 10+5 perc.
A konferencia hivatalos nyelve: magyar.
A konferencia részvételi díja 2018. szeptember 20-ig beküldött jelentkezés esetén 20.000,- Ft, ezt követően pedig 22.000,- Ft (bruttó), ami tartalmazza a konferencia csomag (programfüzet, összefoglalók kiadványa, jegyzettömb, toll), az ebédek és kávészünetek, a szakember találkozó (fogadás) költségeit.
A PhD hallgatók részvételi díja 10.000,- Ft, ami két szerzői megjelenést biztosít.
A részvételi díjat az Óvári Gazdászok Szövetsége Egyesület Erste Banknál vezetett 11600006-00000000-09605169 számlaszámra szíveskedjenek utalni név és cím megjelöléssel. Amennyiben szükséges proforma számlát küldünk az utalás teljesítéséhez. Az egy intézményből érkezők lehetőleg egy számlán utalják át a részvételi díjat a nevek feltüntetésével!
Kérjük a szállást önállóan lefoglalni a körlevél végén megadott lehetőségeken. A konferencia lehetőséget biztosít az agrár- és élelmiszer-tudományok terén az oktató-kutató munka eredményeinek szélesebb körű megismertetésére. A rendezvényen nemzetközi plenáris előadásokat követően szekcióülések lesznek mindkét napon. Az érdeklődő résztvevők a tervezett szekciók tudományterületein számolhatnak be aktuális kutatási eredményeikről. A plenáris szekciókban a következő előadásokat hallgathatják meg:

Sótonyi Péter (az Állatorvostudományi Egyetem rektora): Nemzeti kincsünk a ló
Dudits Dénes (MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont, Szeged): Precíziós nemesítés az élhetőbb világért
Nagy Péter (Emirates Industry for Camel Milk & Products, Dubai): A nagyüzemi tevetartás, tevetej-termelés és feldolgozás rendszerének létrehozása a Közel-Keleten - az óvári hatás és az együttműködés további lehetőségei
Somfai Tamás (a Karon végzett PhD hallgató, NARO Tsukaba, Japán): Gazdasági haszonállatok ex situ génmegőrzésének jelentősége
Juhász Anikó (Agrárgazdasági Kutató Intézet, Budapest): Mit értünk, és mit mérünk? Fenntarthatóság és egyéb új fogalmak megjelenése egy agrár közgazdasági intézet életében
Abdul Mounem Mouazen (a Karon végzett PhD hallgató, Ghent University, Belgium): A precíziós mezőgazdaság társadalmi különbséghez vezet?

Avatott szakemberek megállapítása szerint a Szigetköz térségében található Európa legkiválóbb ivóvízkészlete, ezért egy új szekcióval bővítjük a tudományterületek sorát: 2018-ban első ízben lesz víz- és környezettudományi szekció.
A konferencia tervezett szekciói:

Agrárműszaki
Korszerű növénytermesztés műszaki feltételrendszere
Állattartás technológiáinak műszaki feltételrendszere
Post-harvest technológiák
Megújuló energiaforrások és biológiai alapanyagok
Élelmiszeripari műszaki fejlesztések

Agrárökonómia, vidékfejlesztés és szaktanácsadás
Innováció a vidékfejlesztésben
Élelmiszer-stratégia az emberi erőforrás és a vidéki jólét összefüggésében
Termékpálya - élelmiszer ellátás - piaci pozíció
Mintagazdaság-mintaüzem-elismert gyakorlóhely

Állattudományi
Biológiai, ökológiai és technológiai szempontok az állattenyésztésben
Molekuláris genetikai és biotechnológiai eljárások gyakorlati alkalmazása a tenyésztésben
A klímaváltozás hatásai a korszerű állattenyésztésben

Élelmiszertudományi
Az élelmiszerek alapanyag termelésnek és kiválasztásnak, valamint az élelmiszerek előállítási technológiáinak aktuális kérdései
Az élelmiszeripar minőségirányításának, minősítésének és az élelmiszerek értékesítésének aktuális kérdései

Növénytudományi
Fenntartható és környezetkímélő növénytermesztési módszerek
Precíziós növénytermesztési eljárások
Klímaváltozás és növénytermesztés
Tápanyag gazdálkodás a mezőgazdaságban
Növénykezelések természetes eredetű kivonatokkal

Takarmányozási
A gazdasági állatok táplálóanyag ellátásának kérdései – új megoldások
Újdonságok a keveréktakarmány gyártásban és felhasználásban
A takarmányozás és a környezetvédelem összefüggései az intenzív állattartásban

Vadászati, halászati és természetvédelmi
A 20 évre megkapott vadgazdálkodási jog kihívásai
A vadászat és természetvédelem kapcsolatának alakulása
Prémium kategóriába tartozó, Magyarországon tenyészthető halfajok és a tudomány kapcsolata

Víz- és környezettudomány
Felesleges szennyező anyagok megjelenése táplálékainkban
Az élelmiszerek termelésének biotikus, meteorológiai és hidrológiai környezeti hatásai
Öntözés, tápanyagellátás, talajvédelem
Szennyvízkezelés és felhasználás Reméljük, hogy jelenlétével, tudományos eredményei bemutatásával megtiszteli Jubileumi Tudományos Konferenciánkat!

A Szervező Bizottság nevében:
Dr. Szalka Éva, dékán
Dr. Bali-Papp Ágnes, egyetemi tanár
Dr. Molnár Zoltán, kutatási dékánhelyettes