Magyar tudományos akadémia

Veszprémi területi bizottsága

A Magyar Tudomány Ünnepe a VEAB-ban 2016

A Magyar Tudomány Ünnepe a VEAB-ban


A Veszprémi Akadémiai Bizottság (VEAB) november 7-ei veszprémi nyitó rendezvényével megkezdődött a Magyar Tudomány Ünnepének eseménysorozata az Észak-dunántúli régióban, melynek keretében nemzetközi nyelvtudományi konferenciát rendeztek, majd Szenkovics Dezső, a kolozsvári Sapientia Egyetem oktatója Gandhiról tart előadást. November 10-én pedig a Pannon Egyetem és a VEAB közösen ünnepel az egyetem aulájában, ahol többek között doktoravatás is lesz. 12-én a szociológiai munkabizottság tart konferenciát „Nemzedékek és szociális problémák” címmel. Győrben a Széchenyi Egyetemen a vízgazdálkodási munkabizottság szervez tudományos ülést a halakról, és a magyarországi folyamok szabályozásáról, aztán Hancsók Jenő professzor úr az energiatakarékos mobilitásról ad elő a VEAB Tudósklubjában, november 18-án pedig fiatal veszprémi kémikusok konferenciája következik.

A magyar tudomány ünnepéről az MTA minden év november 3-án megemlékezik, – mondta Pósfai Mihály akadémikus, a VEAB elnöke – ugyanis 1825-ben ezen a napon ajánlotta fel Széchenyi István birtokainak egy évi jövedelmét a Magyar Tudós Társaság megalapítására. Mit is ünneplünk? Az akadémia megalapítását? Vagy a tudományt, vagy a magyar tudományt és műveit, azaz magunkat? – folytatta gondolatmenetét a VEAB elnöke. Az ünnep alkalom arra, hogy megmutassuk az új eredményeinket, és megvitassuk a tudomány áldásos és ellentmondásos társadalmi hatásait. Kiemelte, hogy a programsorozat nemcsak a tudományt művelőknek szól, hanem azoknak is, akik csak érdeklődnek az eredmények iránt. Pósfai Mihály hangsúlyozta: vannak még olyan tudományos eredmények a régióban, amelyeket érdemes megmutatni. „Az elmúlt évek nem kényeztettek el minket, a kutatáshoz szükséges forrásokért folyó küzdelem miatt. Az állandó változásokhoz való alkalmazkodás sem kedvez a fiatal tehetségek megtartásának, sem a kutatóknak” – mondta. Úgy látja, most azonban feltűnt néhány reménysugár a Pálinkás József vezette Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalnak köszönhetően, amit az MTA egyik legnagyobb martonvásári beruházása és az űrkutatás koncentráltabb támogatása is fémjelez. Az utóbbi időben az uniós pályázati források elnyerése és elosztása is a tudományos kutatás érdekeinek figyelembe vételével történik. Ebben az évben a VEAB régiói mintegy 12 milliárd forint uniós pénzt nyertek el – emelte ki Pósfai Mihály.

A tudomány ünnepe alkalmából rendezett plenáris ülés folytatásában átadták a nagy hagyományú Év Kutatója ösztöndíjakat. Idén is hárman kapták meg az elismerést: a matematika és természettudomány kategóriában Kuczmann Miklós (a győri Széchenyi Egyetem tanára), az élettudomány területén Pál Magda (a martonvásári ATK Mezőgazdasági Intézet tudományos munkatársa), a társadalomtudomány kategóriában pedig Csernicskó István (a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola főiskolai tanára, illetve a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar, Magyar és Alkalmazott Nyelvtudományi Intézetének egyetemi docense).   

A díjazottak rövid bemutatkozó előadást tartottak kutatási területükről:

Pál Magda molekuláris biológusként a növényi stresszélettant kutatja a gabonafélékben.

Csernicskó István kutatásait a szociolingivsztika, a kárpátaljai magyarok kétnyelvűsége, valamint a nyelvi jogok területén végzi.

Kuczmann Miklós kutatási témája a járműhajtásokban is alkalmazott villamos gépek modellezési kérdései, a végeselem-módszer villamosmérnöki alkalmazásai, a numerikus módszerek és a párhuzamos számítások.

 

A díjazottak:

Csernicskó István, Pál Magda, Kunczmann Miklós