Magyar tudományos akadémia

Miskolci területi bizottsága

Teleki József Akadémiai Klub Sárospatak

Megalakult az MTA-MAB Teleki József Akadémiai Klub Sárospatakon



Március 1.-jén délután az Sárospataki Református Teológiai Akadémia Imatermében megalakult az MTA-MAB Teleki József Akadémiai Klub, amely a zempléni kötődésű tudományos minősítettek, PhD. hallgatók nyitott, intézményfüggetlen, jogilag nem formalizált, rendszeres találkozási fórumaként kíván működni.

A névadó: Teleki József 1824-től a Sárospataki Református Kollégium főgondnoka, 1830-tól 1855-ös haláláig az MTA alapító elnöke volt. A klub létrehozását az MTA Elnöke, a Debreceni és a Miskolci Akadémiai Bizottságok Elnökei támogatásukról biztosították.

Az alakuló ülésen megjelent nagyszámú meghívott a klub térségi szerepét hangsúlyozó köszöntők, Teleki József személyét, életútját bemutató előadásokat követően elfogadta a klub működési rendjét, s megválasztotta az elnökséget.

A klub elnökévé Fésüs László, volt pataki diák, akadémikus került megválasztásra, az MTA-MAB és MTA-DAB Elnökei, az MTA Könyvtár Főigazgatója tiszteletbeli elnökségi tagok. A "klubélet" operatív szervezését végző elnökségben hivatalból helyet kapott a klub működését támogató Sárospataki Református Teológiai Akadémia és a Tokaj-Hegyalja Egyetem rektora.

Más akadémiai klubokhoz hasonlóan a klub nem érinti a tagoknak az MTA központi és területi bizottságaiban való részvételét, viszont tudatosítani kívánja Zemplén és azon belül a magyar "Cambridge"-ként is emlegetett iskolaváros tudományos értékeit itthon és külföldön.

Az alakuló ülést követően a klubtagok és az érdeklődők a klub elnöke: Prof. Dr. Fésüs László akadémikus „A medicina, a biokémia és az akadémiai értékek összekapcsolódása öt évtizedes egyetemi pálya tükrében” című előadását hallgathatták meg tudományos életútja mérföldköveiről, eredményeiről.

2022. 05.31. Meghívó

A Teleki József Akadémiai Klub májusi rendezvényét Sátoraljaújhelyben, a PIM – Kazinczy Múzeumban rendezte meg


A május 31-én délután tartott klubelőadások keretében előbb Ringer István PhD, régész, a múzeum igazgatója Egy város múzeuma és egy múzeum városa, Sátoraljaújhely című előadásában bemutatta a múzeumban folyó tudományos és ismeretterjesztő tevékenységeket, szerepüket a sátoraljaújhelyi vár feltárásában, rekonstrukciójában és turisztikai hasznosításában, valamint a város és térsége közösségkovácsoló tevékenységének elősegítésében.

Második előadóként Prof. Dr. Hajdú Zoltán geográfus, az MTA Doktora, volt pataki diák Magyar Tokaj – szlovák Tokaj: csaknem százéves viták és perek után nyugvópont és új minőségi verseny? című előadásában – vonatkozó OTKA-kutatása alapján – történeti sorrendben bemutatta a trianoni békeszerződésben Csehszlovákiának ítélt tokaj-hegyaljai településeken folytatott szőlőművelés és tokaji borforgalmazás problematikáját. A közigazgatási földrajz eszközeivel dokumentálta a szlovákiai „Tokaj-régióban” a szőlőterületek bővülését, a tokaji névhasználat terjedését és használatát a turizmusiparban is.

A klubest zárásaként az elnökség előterjesztésében a működési szabályok módosításának ismertetésére és a jelenlévő klubtagok részéről történő elfogadására került sor. A változtatás szerint Prof. Dr. Bolvári Takács Gábor leköszönt THE rektor a továbbiakban ügyvezető alelnökként folytatja a munkát, míg Horváth Ágnes PhD, főiskolai tanár, a THE új rektora hivatalánál fogva tölti be a klub alelnöki tisztségét.

link és fotók:

https://unithe.hu/2022/05/31/a-teleki-jozsef-akademiai-klub-majusi-rendezvenyet-satoraljaujhelyen-a-pim-kazinczy-muzeumban-rendezte-meg/