Magyar tudományos akadémia

Miskolci területi bizottsága

Magyar Tudomány Ünnepe 2023

Magyar Tudomány Ünnepe 2023
„Tudomány: válaszok a globális kihívásokra”
az MTA Miskolci Területi Bizottságának nyitóünnepsége
2023. november 6.

 

Immár 20. alkalommal tartotta meg tudományünnepi nyitórendezvényét az MTA Miskolci Területi Bizottsága november 6-án. Az ünnepséget Kocsis Károly az MTA MAB elnöke nyitotta meg, melyben üdvözölte a résztvevő vendégeket, kiemelten a támogató intézmények vezetőit.

Az MTA nevében Hudecz Ferenc alelnök úr köszöntötte a megjelenteket, megköszönve a kedves fogadtatást, és Széchenyi „Hitel” című művéből idézett:

„ A tudományos emberfő mennyisége a nemzet igazi hatalma. Nem termékeny lapály, hegyek, ásványok, éghajlat stb. teszik a közerőt, hanem az ész, mely azokat józanon használni tudja.”

Az idei mottó: „Tudomány: válaszok a globális kihívásokra”

Köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy napjainkban több globális kihívással is szembe kell nézni. Növekvő tisztavíz hiány, háborúk, járványok, környezeti válság. Mindegyikével feladatunk és felelősségünk van közösen, és személyenként. A globális kihívásokkal szemben  ésszel és hitellel tudunk fellépni. A hitel szó a bizalmat jelenti. Az Akadémiának hitele van. Az MTA a felmérések szerint a legnagyobb közbizalomnak örvendő intézmény. Felelősségünk, hogy ezt a hitelt megőrizzük. A tudomány feladata, hogy hiteles emberkén, hiteles kutatóként a tudomány hiteles eredményeit eljuttassák az emberekhez, nem csak a köztestületi tagokhoz. Ennek ad teret az MTÜ az egész Kárpát-medencében.

Horváth Zita rektor asszony köszöntőjében arra a kérdésre adott választ, hogy miért van szükség az MTÜ-re azon túl, hogy megemlékezünk Széchenyiről.  Azt tudjuk, hogy Széchenyi tette egyedülálló volt a történelemben.  Akik tudománnyal foglalkoznak, azoknak nem kell elmagyarázni a tudomány hasznosságát.  A laikusok viszont kevésbé hozzáértők. Éppen ezért a tudomány műveléséről sokféle módon kell beszélnünk. Minden, amit fogyasztunk, minden ami körülvesz, azok sem valósulhatnak meg a tudomány nélkül, kapcsolatban vannak a tudománnyal.  Minél korábban kell a fiatalok figyelmét felhívni arra, hogy a tudomány művelése miért fontos. A tudomány ünnepe azt jelenti, hogy egy pillanatra megállunk, és amit egyébként hétköznapok szintjén a tudósok maguk természetességében művelnek, azt ünnepi szintre emeljük. Közvetíteni a társadalom felé, hogy a tudománynak a művelése az létszükségletünk. Ugyan olyan fontos, mint hogy levegőt veszünk a fennmaradásunk érdekében. Köszöntőjét Kodály Zoltán szavaival zárta:

„Olyan kevesen vagyunk, hogy a műveletlenség luxusát nem engedhetjük meg magunknak”.

A köszöntőket követően két előadás hangzott el a bölcsészettudomány területéről. Heltai János professor emeritus, aki Kitüntető Tudományos Díj-ban részesült, „Irodalom és hitvita.   Pázmány Péter, Bizonyos okok (1631), és protestáns értelmezései” címmel, valamint Gergely Viktória PhD. MAB-Magyar Tudományosság Külföldön Tudományos Díjban részesült ifjú kutató: “Hol tartunk a szövegértésben? (Szlovákiai magyar általános iskolások szövegértési képességének felmérése)” címmel tartotta meg előadását.

Az előadásokat követően Horváth Kamilla fuvola, és Beri Áron gitár játékát élvezhették a vendégek. Mindketten a Miskolci Egyetem Zeneművészeti Karának hallgatói.

Ezen alkalommal kerültek átadásra a MAB díjai: “MAB Emlékérem”, “Kitüntető Tudományos Díj”, és a 40 év alatti kutatók számára alapított “Tudományos Díj”.

Kiemelkedő, az MTA MAB érdekében hosszú időn át kifejtett munkássága és eredményes tudományos tevékenysége elismeréseként MAB - Emlékérmet vehetett  át Bodonyi Csaba Ybl- és Széchenyi Díjas építész.
Tudományos eredményeik és a MAB keretében végzett munkájuk elismeréseként Kitüntető Tudományos Díjban részesültek: Domjánné Nyizsalovszki Rita tanszékvezető egyetemi docens, Eszterházy Károly Katolikus Egyetem,  Láposi Réka, intézetigazgató, egyetemi docense, MATE Gyöngyösi Campusa,  Heltai János, professor emeritus, Miskolci Egyetem, Szigeti Jenő, egyetemi tanár, Miskolci Egyetem.

Eddigi kiemelkedő kutatómunkájuk elismeréseként 14 fiatal kutató részesült Tudományos Díjban.

MAB-ME Tudományos Díj:            
Rózsa Zsófia Borbála

MAB-Mérei Ferenc Tudományos Díj:         
Hegedűs Roland

MAB-Szentpáli István Tudományos Díj:      
Szalontai Lajos

MAB-FUX Tudományos Díj:              
Mikáczó Viktória

MAB-DIPA Tudományos Díj:              
Sályi Zsolt

MAB-Vox Provinciae Alapítvány Tud. Díj:    
Lehotay Veronika

MAB-Vox Provinciae Alapítvány Tud. Díj:    
Vadon Viktória

MAB-Vox Provinciae Alapítvány Tud. Díj:    
Schäffer Anett    

MAB-Vox Provinciae Alapítvány Tud. Díj:    
Ludnikné Pálfi Dorina

MAB Tudományos Díj:                
Szőke Brigitta

MAB-EKKE Tudományos Díj:            
Villangó Szabolcs

MAB-EKKE Tudományos Díj:            
Gomba-Tóth Adrienn

MAB-EKKE Tudományos Díj:            
Nagy Andor

MAB-MTA Magyar Tudományosság  Külföldön Tudományos Díj:          
Gergely Viktória

Mindannyian a PhD. tudományos fokozat birtokosai.

A miskolci megnyitót követően, november hónapban szinte minden nap érdekes programokkal várjuk a tudomány iránt érdeklődőket, akik a MAB honlapján tájékozódhatnak a rendezvényekről.  

Támogatóink:


•    Miskolci Egyetem
•    Eszterházy Károly Katolikus Egyetem
•    MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság
•    FUX Zrt.
•    DIPA Zrt. (Diósgyőri Papírgyár)
•    Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara
•    Vox Provinciae Alapítvány

Sajtómegjelenés:

https://minap.hu/video/miskolc-ma-2023-11-07-magyar-tudomany-unnepe