Magyar tudományos akadémia

Miskolci területi bizottsága

Magyar Tudomány Ünnepe 2022

„Tudomány: út a világ megismeréséhez”
Magyar Tudomány Ünnepe


Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem kápolnája adott otthont  az MTA Miskolci Területi Bizottság Magyar Tudomány Ünnepe megnyitójának, mellyel elkezdődött a régió 1 hónapon át tartó programsorozata. Az eseményen a Miskolci Területi Bizottság  díjakkal ismerte el az arra érdemes kutatók munkáját, továbbá két előadást is hallhattak a jelenlévők.

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Énekkarának műsorával kezdődött el a Magyar Tudomány Ünnepének 2022-es területi programsorozata.


Elsőként Kaptay György az MTA-MAB elnöke köszöntötte a résztvevőket. Beszédében ismertette, hogy az országos nyitó rendezvényt november 3-án tartották a fővárosban, a hevesi megyeszékhelyre pedig azért esett a választás, mert igyekeznek minden évben felváltva Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén vagy éppen Nógrád megyében helyet biztosítani az eseménynek.

Ezt követően az MTA elnöke, Freund Tamás videóüzenet formájában osztotta meg gondolatait az ünnepség résztvevőivel. Elmondta, hogy idén 19. alkalommal indul útjára a rendezvénysorozat, melynek mottója: Tudomány- Út a világ megismeréséhez. Ennek kapcsán úgy fogalmazott, a kutatómunka is egy út, egy közös élmény, felfedezés, utazás. Hozzátette, az egy hónapon át zajló programok során nem csak a legújabb kutatási eredményekről számolnak be, szeretnék vonzóvá tenni a kutatói életpályát a középiskolás korosztály számára, illetve az esemény egyfajta találkozóként is szolgál a területen tevékenykedőknek.

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem rektora beszédében a tradíció fontosságát emelte ki, hozzátette ezzel az 1 hónapos programsorozattal is tudós elődeinkre emlékezünk. Pajtókné Tari Ilona elmondta, Eszterházy Károly püspök saját jövedelméből építette fel ezt az egyetemi házat, csakúgy, mint Széchenyi István, aki szintén saját vagyonát fordította a tudomány javára, az MTA megalapítására.
A rektor a tudomány magyarázatát öszetettnek nevezte, mint fogalmazott, a múlt, a jelen, a jövő, az idő, a tér és az anyag együttese.
A beszédeket követően a tudományos tevékenységükkel kiemelkedő szakembereket díjazta az MTA Miskolci Területi Bizottsága.

MAB Emlékérem

Kiemelkedő, évtizedeken át végzett tudományos tevékenység és a régió társadalmi és gazdasági felemelkedéséért végzett tevékenység elismeréseként adományozható.

Petercsák Tivadar, etnográfus, egyetemi tanár


Kitüntető Tudományos Díj:


Kiemelkedő tudományos eredményért és a MAB keretében végzett munka elismeréseként adományozható.

Paulovics Anita, egyetemi tanár

Hanák Zsuzsanna, főiskolai tanár

Palotás Árpád Bence, egyetemi tanár

Murányi Dávid, egyetemi docens

Tudományos Díj:


Azok a fiatal kutatók részesülhetnek tudományos díjban, akik 40 év alattiak, PhD. fokozattal rendelkeznek és a régióban fejtik ki tudományos tevékenységüket.

Jámbor Adrienn (MAB-DIPA Tudományos Díj)

Czagány Máté (MAB-FUX Tudományos Díj)

Szabó Roland (MAB-Szentpáli István Tudományos Díj)

Süveges Gábor (MAB-ME Tudományos Díj)

Egri Tímea (MAB-ME Tudományos Díj)

Révész-Kiszela Kinga (MAB-Mérei Ferenc Tudományos Díj)

Kállai Viktória (MAB-VOX Provinciae Alapítvány Tudományos Díj)

Reizer Edina (MAB-VOX Provinciae Alapítvány Tudományos Díj)

Sopčák Tibor (MAB-Magyar Tudományosság Külföldön Tudományos Díj)

 


Szakál Imre (MAB-Magyar Tudományosság Külföldön Tudományos Díj)

Sajnos a díjátadón nem tudott részt venni,

Líceum tv linkje

https://www.youtube.com/watch?v=MfW1SNdaAe0