Magyar tudományos akadémia

Miskolci területi bizottsága

Magyar Tudomány Ünnepe 2021

„Tudomány: Iránytű az élhető jövőhöz”

A Magyar Tudomány Ünnepe 2021.
MTA Miskolci Területi Bizottsága


Az MTA Miskolci Területi  Bizottsága november 4-én csütörtökön tartotta tudományünnepi megnyitóját, melyet az interneten élő közvetítésben is nyomon követhettek az érdeklődők. Az ünnepség –a BOKIK elnökei és a MAB akadémikus elnökei tiszteletére- emléktábla avatással kezdődött, majd ünnepi üléssel folytatódott. Az ünnepséget Kaptay György elnök úr nyitotta meg, melyben üdvözölte a résztvevő vendégeket, kiemelten a támogató intézmények vezetőit. Az MTA nevében Hudecz Ferenc alelnök úr köszöntötte a megjelenteket.  Köszöntőjében szólt arról, hogy az MTÜ országos jelentőségű esemény, mely széles körhöz szóló tudományos intézmény kereteit teremtette meg. Az MTÜ az új kutatások, tudományos eredmények bemutatásának legnagyobb, legrangosabb hazai fóruma.  Röviden összefoglalta, hogy merre tartunk,  hogyan tudunk megoldásokat találni. A tudomány jelenti az iránytűt az egész emberiségnek.  A tudósok arcot adnak a tudománynak. A Magyar Tudományos Akadémia a legnagyobb közbizalommal bíró intézmény.  Mindez az egymást követő tudós generációnak köszönhető.  Köszöntőjében méltatta a Miskolci Akadémiai Bizottság teljesítményét, mellyel széles körben népszerűsíti a tudományt.

Ezen alkalommal kerültek átadásra a MAB díjai: “MAB Emlékérem”, “Kitüntető Tudományos Díj”, és az ifjú kutatók számára alapított “Tudományos Díj”. A fiatal kutatók elismeréséhez  nagymértékben hozzájárultak a régió nagyvállalatai valamint a Miskolci Egyetem és az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem.

Kiemelkedő, az MTA-MAB érdekében hosszú időn át kifejtett munkássága és eredményes tudományos tevékenysége elismeréseként MAB - Emlékérmet vehetett  át Dudás Illés, Professor Emeritus (ME).

Tudományos eredményeik és a MAB keretében végzett munkájuk elismeréseként Kitüntető Tudományos Díjban részesültek: Veresné Somosi Mariann egyetemi tanár, Miskolci Egyetem,  Felszeghi Sára egyetemi tanár, Miskolci Egyetem,  Gyulai Éva egyetemi docens, Miskolci Egyetem, Jedlovszky Pál egyetemi tanár, Eszterházy Károly Egyetem.

Eddigi kiemelkedő kutatómunkájuk elismeréseként 13 fiatal kutató részesült Tudományos Díjban.

MAB-ME Tudományos Díj:              
Jánosi Andrea

MAB-ME Tudományos Díj:          
Földvári Attila József

MAB-ME Tudományos Díj:        
Váradi Csaba

MAB-Mérei Ferenc Tudományos Díj:          
Dorner László


MAB-Szentpáli István Tudományos Díj:          
Varga Krisztina

MAB-FUX Tudományos Díj:          
Dorogi Dániel

MAB-DIPA Tudományos Díj:          
Dobó Zsolt

MAB-Vox Provinciae Alapítvány Tudományos Díj:        
Kántor Tamás

MAB-Vox Provinciae Alapítvány Tudományos Díj:        
Kapusi Angéla

MAB-Vox Provinciae Alapítvány Tudományos Díj:        
Rada János

MAB-Vox Provinciae Alapítvány Tudományos Díj:        
Bukáné Kaskötő Marietta

MAB Tudományos Díj:            
Kovács Gyöngyi

MAB-Magyar Tudományosság Külföldön Tudományos Díj:          
Kónya Annamária

Mindannyian a PhD tudományos fokozat birtokosai.


Az ünnepségen két  előadás hangzott el a műszaki tudomány területéről. Jedlovszky Pál egyetemi tanár,  aki Kitüntető Tudományos Díj-ban részesült  “Mi volt előbb, a tyúk, a tojás, vagy a HCN molekula, avagy mit mondhatunk számítógépes szimulációkkal az alapvető biomolekulák keletkezéséről?" címmel, valamint Kántor Tamás PhD  díjazott ifjú kutató “Újszerű geotechnikai mérések a Miskolci Egyetemen”  címmel tartotta meg előadását.

A Miskolci megnyitó mellett a MAB-hoz tartozó két megyében Nógrád és Heves megyében is tartanak nyitó ünnepséget. Ezt követően november hónapban szinte minden nap érdekes programokkal várjuk a tudomány iránt érdeklődőket  a régió egész területén.  Az érdeklődők a MAB honlapján tájékozódhatnak a rendezvényekről.

Támogatóink:
•    Miskolci Egyetem
•    Eszterházy Károly Katolikus Egyetem
•    MTA Magyar Tudományosság Külföldön
•    FUX
•    DIPA Diósgyőri Papírgyár
•    Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
•    Vox Provinciae Alapítvány

Sajtómegjelenés:

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-magyar-tudomany-unnepen-5966651/

https://www.youtube.com/watch?v=FXVP9RVNdIA&t=1887s

https://minap.hu/cikk/miskolcon-megunnepeltek-magyar-tudomanyt