Magyar tudományos akadémia

Miskolci területi bizottsága

MAB Közgyűlés

Az MTA Miskolci Területi Bizottsága 2022. február 22-én
megtartotta éves  Közgyűlését



Az MTA Miskolci Területi Bizottsága 2022. február 22-én tartotta  éves Közgyűlését, melyet  ezúttal személyes jelenlét mellett online térben is nyomon követhettek az érdeklődők.

Kaptay György elnök úr bevezetőjét követően Freund Tamás, az MTA elnöke videoüzenetben köszöntötte a résztvevőket. Köszöntőjében szólt arról, hogy az MTA-nak az egész országban láthatónak kell lennie,  kapcsolatok hálózata,  közfeladatait a köztestület csak együttes erővel tudja biztosítani. Ebben a területi bizottságok partnerei, helyi támaszai és bázisai a tudós társaságnak. A területi bizottságok munkája által sokszorozódik a magyar tudományos élet ereje és értéke. Erősödnek házon belüli és kívüli kapcsolatok. Tudományosan termékeny és lelkiekben gazdagító év elé nézünk, melyben számít a területi bizottságokra.

A Közgyűlés Kaptay György elnök úr beszámolójával folytatódott, aki  az elmúlt esztendő eredményeit,  valamint a 2022. évi terveket ismertette.  2021-ben megemlékeztünk Terplán Zénó akadémikusról, volt MAB elnökről, születésének 100. évfordulóján.
Székházunkat 1896-ban a helyi iparosok tudásuk legjavát adva építették meg, melynek  falán november 4-étől márványtáblák örökítik meg  a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökeinek, valamint a Miskolci Akadémiai Bizottság akadémikus elnökeinek névsorát. A márványtáblákat a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából szervezett program részeként avattuk fel.  Jó kapcsolatot ápolunk a régió immár 3 felsőoktatási intézményével. A Tokaj-Hegyalja Egyetem 2021-ben kezdte meg működését.
Elnök úr beszámolója végén köszönetet mondott a támogatóknak, akik évről évre hozzájárulnak a fiatal kutatók díjának anyagi fedezetéhez.

Jakab Nóra tudományos titkár beszámolójával folytatódott a Közgyűlés, aki ismertette a szak- és munkabizottságok tevékenységét, terveit. Bevezetőjében kiemelte, hogy nagyszerűen alkalmazkodtunk a covid helyzethez. Megtanultunk online térben  és hibrid formában is élni. Ezt a rendezvények száma is bizonyítja. A szakbizottsági beszámolók  alapján érezhető a fiatalok felé fordulás. Mindezt bizonyítja a TDK konferenciákon való részvétel, OTDK-ra való felkészítésben való részvétel, a PhD hallgatók támogatása. Ezek nélkül öncélú lenne a kutatómunka. Ez fontos üzenet.

Szabó-Tóth Kinga a Regiós Kutatások Csoport munkáját ismertette.  Vállalásukat sikerült teljesíteni. Szerkesztés alatt áll egy 15 tanulmányt tartalmazó kötetük, amely oktatási, munkaerőpiaci foglalkoztatási egyenlőtlenséget tár fel. Tudományos diszkurzust szeretnének folyamatosan fenntartani regionális metszetben. Workshopokat terveznek tartani a hátrányos helyzetű térségek felzárkóztatása érdekében.


A MAB újabb kötet kiadását tervezi „Mit lehetne másképp, mit lehetne jobban tenni”. A kiadványt Berkő Péter a MAB alelnöke ismertette, aki az  összeállításánál számít a MAB köztestületének javaslatára is.


A MAB regionális működési területe három megyére terjed ki. Borsod-Abaúj-Zemplén megyén kívül Heves és Nógrád megyében is értékes munka folyik. Gréczi-Zsoldos Enikő alelnök asszony ismertette a Nógrád megyei programokat. Örömmel számolt be arról, hogy több program is megvalósult, mint az azt megelőző évben. Szoros együttműködés alakult ki a Nógrád Megyei Levéltárral és a térség múzeumaival, hisz ezekben az intézetekben folyik tudományos tevékenység.

A Közgyűlés hátralévő idejében a MAB-klub  tevékenységéről kaptak tájékoztatást a résztvevők. Jakab Nóra ismertette a MAB-klub programjait, melyek nagy részét online követhették figyelemmel az érdeklődők.   A MAB klub keretein belül működik a Károly Róbert Akadémiai Klub és az Eszterházy Károly Akadémiai Klub, melyekről Domjánné Nyizsalovszki Rita és Loboczky János klub-elnökök számoltak be.

A beszámolók elfogadását követően Szabó-Tóth Kinga professzor asszony tartott előadást „A társadalom lelki egészsége és a covid járvány” címmel.