Magyar tudományos akadémia

Miskolci területi bizottsága

Elhunyt Pápay József


 

Életének 79. évében, 2017. augusztus 22-én elhunyt Pápay József akadémikus, Széchenyi-díjas olaj- és gázmérnök, egyetemi tanár.

Pápay József 1939. június 29-én született a mai Szlovákia területén fekvő Fűr (Rúbaň) községben. 1962-ben szerzett okleveles olajmérnöki diplomát a miskolci Nehézipari Műszaki Egyetemen, majd 1968-ban megvédte doktori disszertációját. A diploma megszerzése után az OKGT-nél, a MOL Nyrt. jogelődjénél kezdett dolgozni. Később az OKGT Laboratóriumi Főosztályára került, ahol a Műveléstervezési Osztályon a földgáztelepek, a föld alatti gáztárolók művelésével összefüggő technológiák kidolgozásával, majd az olajtelepek korszerű művelésének módszereivel foglalkozott. 1980-ban kinevezték a Magyar Szénhidrogénipari Kutatás-fejlesztő Intézet főosztályvezetőjének, majd a rendszerváltás után, 1992-től a MOL Olaj- és Gázipari Laboratóriumának vezetője, később a cég főtanácsadója volt. Számtalan nagy projekt fűződik a nevéhez, köztük a hajdúszoboszlói föld alatti gáztároló, valamint az algyői vízkiszorításos termelés megtervezése vagy a szén-dioxid használata magyarországi kőolajkihozatal-növelő eljárásos projektekben.

1984-ben megvédte műszaki tudományok doktora értekezését a szénhidrogén-bányászat céljára fúrt kutak hőmérsékletviszonyainak meghatározásáról, melynek eredményeit a nemzetközi gyakorlat is átvette. 1992-ben a Miskolci Egyetemen egyetemi tanárrá nevezték ki, 1998-ban megválasztották a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 2004-ben rendes tagjává. Az oktatás és a kutatómunka mellett a Kőolaj és Földgáz című szakfolyóirat szerkesztőbizottságának is tagja volt.

Háromszáztíznél több tudományos publikáció, illetve öt könyv szerzője, társszerzője.

Életművét 2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével, 2009-ben Széchenyi-díjjal ismerték el, 2015-ben pedig a Miskolci Egyetem tiszteletbeli doktori címben részesítette.