Magyar tudományos akadémia

Miskolci területi bizottsága

Az MTA Miskolci Területi Bizottsága 2023. február 21-én megtartotta éves közgyűlését

Az MTA Miskolci Területi Bizottsága 2023. február 21-én tartotta éves közgyűlését.




Kaptay György MAB-elnök bevezetőjét követően a közgyűlés Lamm Vanda, az MTA alelnökének köszöntőjével kezdődött, aki Széchenyi István bölcs idézetével kezdte köszöntőjét.
„Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn”

A Magyar Tudományos Akadémia feladata és felelőssége, hogy a múlt ismeretében, a mindenkori jelen kihívásai közepette a legjobb tudományos megközelítés szerint segítse  az egész magyar társadalmat, és a Kárpát medence magyarságát. Ezt az Akadémia a területi bizottságok aktív részvételével közösen tudja csak ellátni. Nagy öröm, hogy a pandémiás időszak után először az elnökség egy-egy tagja jelen van a közgyűléseken. Ez lehetőséget ad egymás megismerésére. Köszönet a MAB tagjainak és munkatársainak, hogy több mint négy évtizede hozzájárulnak a régió társadalmi, szellemi felemelkedéséhez, a régióban folyó tudományos tevékenység segítéséhez.



A közgyűlés Kaptay György elnök úr beszámolójával folytatódott, aki az elmúlt esztendő eredményeit ismertette, valamint az idei első félév feladatait határozta meg.
Kihangsúlyozta, öröm volt számunkra, hogy csatlakozhattunk a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj jubileumi rendezvénysorozatához, hisz az Ösztöndíj rendszere a 25 év alatt nagy segítséget nyújtott azzal, hogy a PhD fokozattal rendelkező 45 év alatti ifjú kutatók szárnyaljanak és hozzájárult ahhoz, hogy jobb kutatómunkát végezzenek.
A fiatalok megszólítását évről évre fontos feladatunknak tekintjük. Újra szeretnénk indítani pályázati felhívásunkat a középiskolások számára „A MAB fiatal tudósjelöltje” címmel. A pályázati lehetőséget azoknak a fiataloknak a figyelmébe ajánljuk, akiknek vannak bármely tudományterülettel kapcsolatos jó gondolataik, ötleteik, javaslataik, találmányaik, jövőbe mutató fejlesztési elképzeléseik, amelyek megvalósítása esetén érdemben járulhatnának hozzá az adott tudományterület fejlődéséhez.

A közgyűlés további részében a szakbizottságok elnökei tartották meg éves beszámolóikat, melyekben szó volt a szakbizottságok és a munkabizottságok tevékenységéről. A beszámolók alapján szakbizottságainkról elmondható, hogy igen aktívak.  



A beszámolók sorát a MAB Klubok elnökei folytatták (Miskolc, Eger, Gyöngyös, Sárospatak). A klubok szervezésében rendkívül érdekes előadásokkal várták az érdeklődőket.  2022-ben a Tokaj-Hegyalja Egyetem is csatlakozott a MAB klubokhoz. Létrehozták az MTA Teleki József Akadémiai Klubot. Az alakuló ülésre 2022. március 1-én került sor. A klub elnökének Fésűs László, volt pataki diákot, akadémikust kérték fel, az MTA-MAB és MTA-DAB elnökei itt tiszteletbeli társelnökök.

A Közgyűlésen a MAB elnöke ismertette „a tudomány kétnyelvűségére” vonatkozó ajánlásának továbbfejlesztett változatát, amit a MAB közössége 2021 őszén már több körben tárgyalt. A Közgyűlés vita után a korrigált ajánlást nagy többséggel elfogadta, lehetőséget biztosítva a MAB elnökének arra, hogy az ajánlást az MTA 2023. májusi közgyűlése elé terjessze. Ezt követően a MAB elnöke ismertette tudományos illemkódexét, ami a MAB elnökség jóváhagyásával 2023 januárja óta van a MAB honlapján. A Közgyűlés még jelen lévő tagjai rövid vita és értelmezés után nagy többségben „tartózkodás” módon nyilvánítottak véleményt; ezzel feltehetőleg azt jelezték, hogy a kérdésben nem kívánnak állást foglalni, ezért az erről szóló vitát a MAB elnöke lezárta.

A közgyűlést Hanák Zsuzsanna professzor asszony előadása zárta. Előadásának címe:
„Problémák és megoldások, a korai, végzettség nélküli iskolaelhagyás helyzete régiónkban a pszichológus szemszögéből."