Magyar tudományos akadémia

Miskolci területi bizottsága

Szinva Örökség Napok

Szinva Örökség Napok tudományos konferencia

Időpont: 2023. szeptember 08. péntek

Helyszín: MTA MAB Székház (Miskolc, Erzsébet tér 3.)


15:00-15:15    
Megnyitó
Prof. Dr. Kocsis Károly, a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Területi Bizottságának elnöke
Veres Pál, Miskolc Megyei Jogú Város Polgármestere
    

15:15-17:00    
Tudományos konferencia
Moderátor: Fedor Vilmos


15:15-15:40    
Dr. Szolyák Péter: A kőbaltás ember és az íj népe a Szinva mentén
Szentiványi Jenő 1937-ben A kőbaltás ember címmel népszerű ifjúsági regényt írt az ősemberek koráról, melynek története valahol a Közép-orosz síkságon kezdődik és nálunk, a Bükk-vidéken, a mai Miskolc városának területén, a Szinva völgyében ér véget. Vajon mennyi köze lehet a mai őskőkori lelőhelyeinknek és leleteiknek a képzeletbeli történethez? Ha ma születnének meg Ge-Og és társai kalandjai, mi mindent kellene a szerzőnek figyelembe vennie egy igazán ütős sztorihoz?

15:40-15:50    
Kérdések-válaszok


15:50-16:15    
Miskolczi Melinda: Vízzel vagy víz nélkül - A diósgyőri vár árka a régészet szemszögéből
Milyen festői látvány lenne egy valódi vizesárokkal övezett diósgyőri vár? Ludwig Rohbock 19. századi metszete az egykori halastóval, melynek képe a régi papír 200 forintosról is ismerős lehet, könnyen elképzelhetővé teszi ezt. De mit mond a régészet a vár és a víz kapcsolatáról? Meddig mehet el a képzeletünk, ha bármit rekonstruálni szeretnék az egykori valóság szerint?

16:15-16:25    
Kérdések-válaszok


16:25-16:50    
Dr. Szörényi Gábor András: „Avasi kilátó”, avagy újabb régészeti morzsák, amit eddig nem is láttunk a TV toronyból…
Előkerült Miskolc legrégibb középkori temetője és egyháza? Fény derül a Szent György kápolna rejtélyére? Valószínűleg igen, illetve biztosan mégsem. A régészeknek gyakran csekély számú és töredékes információkból kell megfejteniük egy-egy település múltját. Az Avas-tetőn a szőlőművelési munkálatok, parkrendezések, kilátó építkezések a szokottnál is apróbb morzsákat hagytak Miskolc középkorából. Mégis olyan izgalmas leletek tárultak fel az elmúlt években, amelyek alapján joggal feltételezhető, hogy a Horváth-tetőn állhatott a város első középkori temploma és itt nyugodtak az első középkori miskolci lakosok.

16:50-17:00    
Kérdések-válaszok


17:00-17:05    
Zárszó: Fedor Vilmos