Magyar tudományos akadémia

Miskolci területi bizottsága

Biológiai Intézet tudományos előadóülés II.

Biológiai Intézeti tudományos előadóülés II.

Időpont: 2022. november 15. 13.40-15.20

Helyszín: EKKE, D-épület, D-117-es előadó (Eger, Leányka u. 6.)

 

Tudományos előadások:

 1. Vojtkó András: Botanikai - természetvédelmi monitorozás, az eredmények értékelése

A természetes vegetációban bekövetkező változásokat folyamatos nyomonkövetéssel (monitorozással) tudjuk dokumentálni. Az alapállapot felvételezését követően a rendszeres időközönkénti adatgyűjtés jelenti a terepen végzett munkát. Eredményeink az eltelt idővel arányosan egyre értékesebbek lesznek, pótolhatatlan információt jelentenek. Az ezekből levont következtetések, összevetve pl. az időjárási adatokkal, magyarázatot adhatnak a bekövetkezett változások megértéséhez.


2. Dulai S., Tarnai R., Szopkó D., E. Vojtkó A., Bátori Z., Allem A., Vojtkó A.: A fotoszintetizáló apparátus rövid idejű hőmérsékleti alkalmazkodási képessége egy gyepes töbör mikroklimatikus gradiensei mentén

A fotoszintetikus folyamatok hőmérsékleti szembeni akklimációs képességét vizsgáltuk egymással kölcsönhatásban ható környezeti faktorok hatása alatt, egy gyepes töbör mikroklimatikus gradiensei mentén jellegzetes előfordulási mintázatot mutató növényeken. A gyors akklimációs kapacitás jellegzetes különbségeket mutatott a töbör lejtői mentén kialakult hőmérsékleti és nedvességi gradiensek mentén. Ezek a gyors válaszok ugyan minden esetben megfigyelhetők voltak, de a mértéküket erősen növelte az alacsony talaj- és legnedvesség, valamint az adott körülményekkel jellemzett periódus időtartama. Eredményeink megerősítik az egymással kombinálódva ható tényezőkkel szemben védő, gyors alkalmazkodási folyamatok ökofiziológiai jelentőségét, és részben magyarázzák a töbrök refugium hatását is.