Magyar tudományos akadémia

Miskolci területi bizottsága

Főnix Közéleti Akadémia VIII. évad

FŐNIX KÖZÉLETI AKADÉMIA VIII. ÉVAD: MŰVÉSZET ÉS TÁRSADALOM

Időpont: 2021. március 18. 16:30
online
Dr. Fekete Sándor: " Rejtő Jenő, a társadalom-paródiák mestere”
című előadása

Az alábbi linken elérhető:


https://join.skype.com/lS8gL2JIDvTe


Minden érdeklődőt várunk szeretettel! Bátran lehet csatlakozni a linkre a
megadott időpontban!

Szervezők:
Miskolci Egyetem és MTA MAB Szociológiai Munkabizottság
 


TARTALOM:

"Van olyan magyar anyanyelvű ember, aki nem ismeri Rejtő Jenő (P. Howard) nevét? Nemigen hiszem. Hacsak nem nagyon fiatal, vagy olyan, aki mereven elutasítja a szórakoztató irodalmat.
Rejtő örök! Megismételhetetlen és utánozhatatlan! 12 évesen kaptam meg azelső könyvét Az elátkozott partot még régi, albatroszos kiadásban. Aztán az összes többit. Minden évben újraolvasom a könyveit, mert lehetetlen megunni. Ha rossz kedvem van, csak előveszem A szőke ciklont és máris mosolygok. Rejtő könyveit olvasni garantáltan jó időbefektetés. Már az első sorral el szokott kapni, és alig bírom letenni, amíg végig nem olvastam. Kevés könyvön szórakoztam annyit, mint például a Piszkos Fred, a kapitányon vagy éppen A tizennégy karátos autón (na meg a többin). Rejtő könyvei rendkívül szellemesek, fordulatosak, és bár újra és újra visszatér egy-egy témához (alvilági figurák, matrózok, idegenlégiósok, vonzó nők, Afrika, európai körutazások, stb.), mégsem válnak unalmassá a könyvei. Mindben van valami, ami egyedivé tudta tenni. És olyan karakterek népesítik be az oldalakat, akiket nehéz elfelejteni, de az ember nem is akarja. Fanyar humor, jellegzetes hősök (többnyire kisemberek, csavargók, linkóci alakok), feledhetetlen beszólások és párbeszédek, egzotikus helyszínek mind-mind megtalálhatók a műveiben.
Egyszer régen volt egy kedves ismerősöm, aki nem szeretett olvasni. Kivételesen elmentem emellett szó nélkül, de nem úgy tettek nélkül. Egy óvatlan pillanatban kezébe csempésztem Az előretolt helyőrség-et. Ennek idestova 20 éve, és az említett ismerősöm azóta imád olvasni és gyakran látható elmélyülten egy könyv fölé hajolva. Erre képes Rejtő, kérem szépen!
"– Akar dolgozni?
– Nem.
– Miért?
– Elvesztettem a meggyőződésemet.
– És ez mitől jön?
– Tavaly Nápolyban loptam egy kockás felöltőt, és azóta úgy érzem, hogy úrnak születtem. Elhatároztam, hogy többé nem dolgozom.
– Azelőtt dolgozott?
– Nem, de hiányzott az elhatározás."
(Rejtő Jenő /P. Howard/: Piszkos Fred, a kapitány)"


Itt nézhető vissza:

https://www.facebook.com/132106377470898/videos/721513585162535