Magyar tudományos akadémia

Miskolci területi bizottsága

Főnix Közéleti Akadémia VIII. évad

Főnix Közéleti Akadémia


Vajon a művészet mennyiben tekinthető a társadalom lenyomatának? Mit árul-e arról a társadalmi közegről, melyben az alkotás született? A világ sokféleképpen leírható, leírható a tudomány és a művészetek segítségével is. Mire képes ez a két leírás együtt? Vajon hogyan felelget egymásra tudomány és művészeti alkotás?
Az Akadémia új sorozatában művészeti alkotások segítségével az egyén, a közösségek és a társadalom nagy kérdéseit járjuk körül – olyan alkotásokon keresztül, melyek az előadókhoz közel állnak és általuk a bemutatni kívánt társadalmi jelenség jobban megérthető.  

A sorozat mottója:
"A művészet tehát a lélek minden állapotát, minden útját felfedezi, rohan utána az örökkévalóságba és a végtelen messzeségbe, lemerül a létezés ősiszapjába, és meghódítja a szivárványfényben tündöklő csúcsokat. (…) a művészet, hasonlóan a tiszta tudományhoz, az emberi lélek és a társadalmi tudat mélyén ható belső, természetes késztetésből fakad, mert a természet és a lelkünk passzív tanulmányozása önmagában nem elég. (…)
Ilyen tág határok közt tevékenykedvén a művészet a kozmikus és az egyszeri, egyéni élet minden területét bejárja, kérdések ezreit teszi fel, és keresi az ezekre adható művészi választ, így sokféle - rendszerint üdvös - hatást gyakorol a társadalomra."
Stanisław Przybyszewski


Online az alábbi linken indul az előadás-sorozat:

https://join.skype.com/lS8gL2JIDvTe

Időpont: 2021. február 11. 16:30

Prof. Dr. Csepeli György:
Kortársunk: Dosztojevszkij. Hit, Isten, szabadság

Minden érdeklődőt várnak szeretettel a szervezők:
Miskolci Egyetem BTK ATTI és MAB Szociológiai Munkabizottság


Itt nézhető vissza:

https://www.facebook.com/132106377470898/videos/145298287432566