Magyar tudományos akadémia

Miskolci területi bizottsága

Akadémiai Esték

MAB Székház

AKADÉMIAI  ESTÉK

Időpont: 2019. február 13.  17:30

Helyszín: MAB Székház (Miskolc, Erzsébet tér 3.)


Szarka László Csaba
geofizikus-mérnök, az MTA levelező tagja,
az Eötvös 100 koordinációs testület elnöke

2019: Eötvös Loránd-emlékév
A Miskolci Egyetem Geofizikai Tanszék munkatársai bemutatják Eötvös Loránd világhíres műszerének, az ún. "Eötvös-inga" náluk lévő muzeális példányát az érdeklődőknek február 14-én 13 órakor a Tanszéken



Szarka László Csaba geofizikus-mérnök, az MTA levelező tagja, a miskolci egyetem (a Nehézipari Műszaki Egyetem Bányamérnöki Kar) volt hallgatója. 1977-2010 között a soproni akadémiai kutatóintézet (az MTA Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézet) kutatója, 2002-től a soproni egyetem tanára. 2010-2015 között az MTA Titkárság Kutatóintézeti Főosztály vezetője, 2016-2018 között az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója. 2018 novemberében felkérést kapott az Eötvös Loránd halálának 100. évfordulójának alkalmából szervezendő emlékév koordinációs testületének vezetésére.

Báró Eötvös Loránd (Buda, 1848. július 27. – Budapest, 1919. április 8.) nem egyszerűen a természettudomány máig ható kutatója (Einstein szerint „a fizika egyik fejedelme”) volt, hanem kiemelkedő közéleti személyiség is: akadémiai elnök, egyetemi rektor, vallás- és közoktatási miniszter. Eötvös Loránd – Eötvös József író és miniszter fia – költői ihletettséggel megáldott tudós, ismeretterjesztő és szónok volt. Különösen a tehetségek felkarolásában, az egyetemi ifjúság testi-lelki egészségének pártolásában haladt apja nyomdokán. Színes egyéniségéhez a sport (mindenekelőtt a hegymászás) és a fényképészet („tömörlátvány”, azaz térhatású fényképek készítése) is hozzá tartozott. Eötvös Loránd halálának 100. évfordulója bekerült az UNESCO-val közösen ünnepelt évfordulók közé. Magyarországon és határon túl egy nagyon gazdag emlékév van kibontakozóban, amelyben Eötvös Lorándot a mindenkori ifjúság példaképének ajánljuk.

Meghívó