Magyar tudományos akadémia

Miskolci területi bizottsága

Akadémiai Esték

City Hotel Nagyterme (Miskolc, Csabai kapu 8.)

AKADÉMIAI ESTÉK
 
 
Időpont: 2018. március 7. 17:30

Helyszín: City Hotel Nagyterem (Miskolc, Csabai kapu 8.)

Bacsó András
borász
ügyvezetője és egyben technikai igazgatója a
Tokaj-Oremus Szőlőbirtoknak
"OREMUS,
egy TOKAJI birtok építésének 25 éve."
 

Az Oremus , a Birtok, a Furmint, a szőlő a négy évszakának tükrében, építkezés a birtokon, nemzetközi jelenlét. Rövid bemutatás és egy borkóstoló éreztetve az Oremus terroir minőségét, megvillantva azokat a pontokat ahol a korszerű birtoképítésben  és a kulturális értékek fenntartásában az alkalmazott és a szaktudományágak együttműködése segíthet a nemzetközi kihívásoknak való megfelelésben.

Mindenkit szeretettel vár
Prof. Dr. Roósz András MAB elnök és
Dr. Szabó-Tóth Kinga a MAB Klub elnöke

Borász, szakmai tevékenység kezdete: 1979
Életének meghatározó pillére a szőlő és a bor.  Tokaj-Hegyalja, a hordók, a pince, a lopó és a kóstolópohár. Tokaj misztikus története, jelene, megálmodott jövője. A metszés, a szőlővirág illata, a zsendülés, a szőlő érése, a nemes rothadás oly rejtélyes folyamata. A „Nagy Bor” készítésének reménye, az örök kihívás, amely egy életre szól és minden évjáratban új feladatok elé állítja.
1979-93 között a Tokaj-Hegyaljai Állami Gazdasági Borkombinátban dolgozik borász, borászati osztályvezető, végül 1990-93 között vezérigazgató. Nevéhez fűződik a rendszerváltást követően az állami gazdaság decentralizált privatizációjának kidolgozása és végrehajtása, amelynek révén az egykori állami vállalatból több gazdálkodási egység alakult ki. Kiadója Balassa Iván kitűnő történeti-néprajzi tanulmányának, a „Tokaj-Hegyalja szőlője és bora” könyvnek.
1994-től ügyvezetője és egyben technikai igazgatója a Tokaj-Oremus Szőlőbirtoknak, amely birtok borainak minősége révén jelentős hazai és nemzetközi ismertséget és elismerést szerzett. A birtok teljes egészében újjászületett, korszerű szőlőültetvények és borászat, szervesen megőrizve a több százéves hagyományt és pincekultúrát. Az Oremus Tolcsván található pincegazdasági épülete 2001-ben Építőipari Nívódíjban részesült, 2003-ban pedig elnyerte az Év Pincészete címet.
2016-ban elnyerte a Vinum Praemium Alapítvány Borászok Borásza díjat.