Magyar tudományos akadémia

Miskolci területi bizottsága

Akadémiai Esték

MAB Székház, Miskolc

AKADÉMIAI ESTÉK

Időpont: 2017. április 05. 17:30
 
Helyszín: MAB Székház (Miskolc, Erzsébet tér 3.)

 Dévény Anna
a Dévény Anna Alapítvány vezető gyógytornásza

„A Dévény módszer”

Előadók:


HUBIKNÉ KLEIN MARGIT
DSGM-szakgyógytornász képzés, oktatás szervező, vezető, gyakorlatvezető

MÉZÁM ZSUZSANNA,
DSGM-szakgyógytornász, felnőttképzés gyakorlatvezető

1935-ben született Budapesten. 10 éves korában a budapesti Mészáros utcai Táncművészeti Iskolában ismerkedett meg a művészi tornával, ahol Kovács Éva tanítványa volt. 1957-ben az Állami Gyógytornászképzőben gyógytornász diplomát szerzett. 1970-ben a Budapesti Testnevelési Főiskolán ritmikus sportgimnasztika szakedzői diplomát szerzett. 1990-től napjainkig a Dévény Anna Alapítvány vezető gyógytornásza. Munkája révén létrejött a szülési sérült csecsemők és kisgyermekek valódi gyógyítása és a baleseti utókezelések egyedülállóan eredményes rehabilitációja. Az egyéni kezeléseken kívül elsősorban az ortopédiai problémás gyermekek és felnőttek korrekciója zenés csoportos órák keretében zajlik. 1994-2003 között a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem, majd 2005-től a Dévény Anna Alapítvány szervezésében folyó posztgraduális DSGM-szakgyógytornász képzés elméleti és gyakorlati vezetője. 1996-tól napjainkig a Magyar Állami Operaházban a Magyar Nemzeti Balett művészei számára speciális testképző tréningeket tart.
Kimagasló szakmai tevékenységéért 2003-ban Batthyány-Strattmann László-díjat, 2010-ben Prima Primissima díjat, 2012-ben Miniszteri díszoklevelet, 2013-ban Budapest I. kerület Díszpolgára címet, 2014-ben a Magyar Érdemrend Középkeresztjét, 2015-ben PRO FAMILIS díjat kapott.
 

DSGM= DÉVÉNY SPECIÁLIS MANUÁLIS TECHNIKA-GIMNASZTIKA MÓDSZER
A DSGM a mozgásrehabilitáció összes területén (neurológia, traumatológia, ortopédia, rheumatológia, stb.) alkalmazható rehabilitációs szisztéma.  Mind szemléletében, mind gyakorlatában, gyökeresen eltér az eddig alkalmazott mozgásfejlesztő rehabilitációs módszerektől. A mozgássérülések valamennyi területén alkalmazható és eddig nem ismert irányból közelíti meg mozgássérülések gyógyítását. A módszer nem kísérlet, hanem orvosilag is igazolt, egyre szélesebb körben elterjedt és elfogadott, rendkívül hatékony, komplex rendszer.  A DSGM a speciális manuális technikával, működőképessé teszi a minden esetben károsodott izomzatot, megteremti a kivitelezés lehetőségét és utána tornáztat csak aktívan, erősítés, ügyesség – és koordinációfejlesztés céljából.