Magyar tudományos akadémia

Miskolci területi bizottsága

Akadémiai Esték

MAB Székház, Miskolc

AKADÉMIAI ESTÉK

Időpont: 2017. március 08.  17:30

Helyszín: MAB Székház (Miskolc, Erzsébet tér 3.)
 
Dr. Csiba László
akadémikus
intézetvezető egyetemi tanár
Debreceni Egyetem Klinikai Központ, Neurológia Klinika


„Amikor az ész megáll:ellentmondások és meglepetések a kutatásban és a klinikumban”.
Sajószentpéteren született 1952-ben. 2016 óta az MTA levelező tagja. A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma Neurológia Klinikájának tanszékvezetője. Szűkebb szakterülete a neurológia, a stroke-kutatás.
Eredményeit a kísérletes és klinikai stroke-kutatás területén érte el. Az agy regionális pH-ját, hemoglobintartalmát detektáló két módszert, reverzibilis fokális ischemia modelljét és a cerebralis káliumeloszlást megjelenítő eljárást publikált. Megindította hazánkban a neuroszonológiai kutatásokat, a Magyar Neuroszonológiai Társaság alapítója. Új eljárásaival (transcranialis ultrahanggal kombinált ergometria, cardialis és neuropszichológiai vizsgálatok) szubklinikus idegrendszeri károsodást igazolt migrénben, dyslipidemiában, diabéteszben, hipertóniában.

Az előadó néhány meghökkentő esetben mutatja be a központi idegrendszer alkalmazkodó képességét, majd áttekinti a klinikopathológiai vizsgálatok jelentőségét. Ezt követően felvázolja azokat a rizikó betegségeket, amelyek—többek között--a szélütés kialakulásához vezetnek. Végül érdekes esetekkel mutatja be, hogy az ultrahang milyen fontos szerepet játszik az érbetegségek korai fázisának vizsgálatában és a veszélyeztetett betegek diagnosztizálásában. Áttekinti az akut szélütés ellátás sikereit, kudarcait és  a kitörési pontokat is. Végül néhány személyes gondolatban foglalja össze nézeteit   az XXI. század  orvos-beteg kapcsolatáról.