Magyar tudományos akadémia

Miskolci területi bizottsága

Akadémiai Esték

MAB Székház


AKADÉMIAI ESTÉK

Időpont: 2017. november 29. 17:30

Helyszín: MTA MAB Székház (Miskolc, Erzsébet tér 3.)

Dr. Fábián István
Debreceni Egyetem
tanszékvezető, egyetemi tanár


Csodavizek, csodasók:
átverések a pi-víztől a himalájai sóig
ahogy egy kémikus látja

 


Fábián István tanszékvezető egyetemi tanár 1980-ban szerzett okleveles vegyész diplomát a Kossuth Lajos tudományegyetemen. Pályafutása során több évig dolgozott külföldön. 1983-84-ben Göttingenben a Max-Planck-Institut für Biophysicalische Chemie intézetben volt posztdoktor. Három évig dolgozott kutatóprofesszorként a Miami Egyetemen (Oxford, Ohio, USA), majd Alexander von Humboldt ösztöndíjas volt az Universitate Witten-Herdecke magánegyetemen. 2002-ben szerezte meg az MTA doktora címet, 2003 óta egyetemi tanár. A Debreceni Egyetemen 2008 és 2010 között rektorhelyettes, 2010 és 2013 között pedig rektor volt. 2005 óta a DE Szervetlen és Analitikai kémiai Tanszék tanszékvezetője. Jelenleg választott tagja az MTA Elnökségének, valamint tagja a Magyar Kémikusok Egyesülete Intézőbizottságának. Fő kutatási területe az oldatfázisú összetett redoxireakciók mechanizmusa, valamint a funkcionalizált aerogélek sajátságainak értelmezése.
Oxigénnel dúsított, lúgosított, savasított, mágneses térrel kezelt víz, no meg a titokzatos információkat tároló végtelenségig hígított oldatok (lásd: homeopátia) – “csodavizek” egész arzenálja várja, hogy egészségünk és hosszú életünk érdekében lehajtsunk belőlük néhány (méregdrága) kortyot. Ha hihetnénk a hirdetéseiknek, üresen konganának a kórházak, és kiegyensúlyozott bácsikák tanítanák cigánykerekezni ükunokáikat az őszi napsütésben.
Fábián István előadása ezt az idillt töri apró darabokra, és a szájhagyomány helyett a kémia módszereivel mutatja meg, hogy a csodásnak hitt vizek nemhogy hatástalanok, de esetenként még bajt is okozhatnak. Végül pedig más vizekre evez, és a vegyészet fegyvertárával rombolja le a himalájai só mítoszát. Ennek a sónak egyre nagyobb a kultusza, miközben bizonyítható módon semmivel sincs különlegesebb hatása, mint a közönséges asztali sóknak.